2012-04-13 10:04:27
Φωτογραφία για Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κομβικό σημείο για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι να βρουν τρόπους να αυξήσουν την κομματική συσπείρωση, καθώς σήμερα, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, βρίσκεται στο ναδίρ

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία αναμένεται να βγάλουν όλα τα όπλα από τη φαρέτρα τους με στόχο την επιστροφή των «ατάκτων» ψηφοφόρων. Σύμφωνα με το ''ΕΘΝΟΣ'', στην αφετηρία των εκλογών το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό και ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων -σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος- δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του», καθώς αναμένεται να αποφασίσει στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης.

Η μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν, προς το παρόν επιλογές όπως την αποχή ή το λευκό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς εκτιμούν ότι μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ακόμη και αυτές που γίνονται για λογαριασμό των κομμάτων και δεν δίνονται στη δημοσιότητα, καταγράφεται τάση πλήρους ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού, αλλά ταυτόχρονα και υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων.


Σε αυτή την κλίμακα εντάσσονται αυτοί που λένε σήμερα «λευκό ή άκυρο», ότι δεν έχουν αποφασίσει ή δεν θα ψηφίσουν. Τα ποσοστά των λεγόμενων «αναποφάσιστων» κυμαίνονται από το 20% και φτάνουν ακόμη και στο 30%, δείγμα ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, την πιο κρίσιμη μετά τη Μεταπολίτευση, τίποτα δεν έχει κριθεί, και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος γρίφος που θα λυθεί το βράδυ της Κυριακής της 6ης Μαΐου.

Κομβικό σημείο για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι να βρουν τρόπους να αυξήσουν την κομματική συσπείρωση, καθώς σήμερα, σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, βρίσκεται στο ναδίρ -κυρίως βέβαια για το ΠΑΣΟΚ- και να καταφέρουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους τους οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν δηλώνουν τι θα πράξουν την Κυριακή των βουλευτικών εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λεγόμενη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό δεν αποκλείεται να αποφασίσει την ίδια μέρα της εκλογικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με τους αναλυτές των δημοσκοπήσεων, οι πολίτες απαντούν πιο εύκολα όταν ερωτώνται ποια κόμματα δεν θα ψηφίσουν ή ποια κόμματα θα μπορούσαν να ψηφίσουν, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που φαίνεται να έχουν αποφασίσει οριστικά. Σημειώνεται ότι σε όλους τους ψηφοφόρους καταγράφονται αμφίσημα συναισθήματα, όπως θυμός αλλά και φόβος, απογοήτευση αλλά και... καρτερικότητα, ενώ καταγράφεται και μεγάλη αντίφαση ανάμεσα σε διαφορετικά κριτήρια ψήφου.

Ένα ακόμη δείγμα πως όλα είναι ανοικτά, είναι οι πολλαπλές επιλογές που έχουν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, τόσο στον χώρο της Κεντροδεξιάς όσο και στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η λεγόμενη φωτογραφία της στιγμής, όπως χαρακτηρίζονται οι δημοσκοπήσεις, δεν υποκαθιστούν τις εκλογές, και το μόνο που δίνουν είναι τις τάσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες, ωστόσο, όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές ή θα επιβεβαιώνονται ή θα ανατρέπονται.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η λύση του γρίφου της πολιτικής ρευστότητας δεν μπορεί να απαντηθεί, τουλάχιστον σήμερα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτή ενδεχομένως να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, και θα χρειαστεί χρόνος για να ωριμάσει η νέα πολιτική πραγματικότητα.

''Η''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ