2012-04-13 10:52:28
Φωτογραφία για ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 7 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ Ο ΟΒΕΛΙΑΣ
«Ψαλίδι» 500 εκ. ευρώ στις πασχαλινές αγορές

Σε έναν «πόλεμο» προσφορών και μειώσεων για την τιμή του οβελία έχουν επιδοθεί οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν καταναλωτές, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, κατεβάζουν τις τιμές στα αμνοερίφια κάτω από τα 7 ευρώ το κιλό, ενώ και σε προϊόντα που ζητιούνται αυτές τις μέρες, όπως τυριά, μπίρες, αλλαντικά, ελαιόλαδο κλπ., έχουν κάνει μειώσεις ακόμη και 35%.

Το εγχώριο νωπό αρνί, σύμφωνα με τιμοληψίες του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, είναι φθηνότερο περισσότερο από 20% σε σχέση με πέρυσι.

Τα σούπερ μάρκετ

Αξιοσημείωτο είναι και το εύρος των τιμών που ήδη διαμορφώνεται στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και που είναι από 5,45 ευρώ έως 6,95 ευρώ το κιλό. Η μείωση των τιμών για το ελληνικό αρνί στα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.


Λίγο μικρότερη και επίσης σημαντική είναι και η μείωση τιμής για το ελληνικό νωπό κατσίκι, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 8,23 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Οπως επίσης προκύπτει από το ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2012 υπολογίζεται στα 40,45 ευρώ μειωμένο κατά 12,67% σε σχέση με το 2011 (μείωση 5,87 ευρώ).

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η πατάτα με μείωση 35% σε σχέση με το προηγούμενο Πάσχα και ακολουθούν το κρασί «Μοσχοφίλερο» με μείωση 27% και το αρνί με μείωση 20%.

«Ψαλίδι» 500 εκ. ευρώ στις πασχαλινές αγορές

Τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης καταγράφουν μείωση τζίρου 18% έως 21%

Οι καταναλωτές εκτιμάται ότι φέτος έβαλαν «ψαλίδι» 500 εκατ. ευρώ στις πασχαλινές αγορές τους λόγω της οικονομικής ύφεσης και των μέτρων λιτότητας.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για τον τζίρο των ημερών, ο κύκλος εργασιών του λιανικού εμπορίου να κυμαίνεται γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ, από περίπου 5 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Η ΕΣΕΕ μιλά για πτώση των πωλήσεων κατά 15% και από αυτήν τη «βουτιά» δεν ξεφεύγει ούτε ένας κλάδος του εμπορίου.

Αναλυτικότερα, ανά κλάδο καταγράφεται μείωση από 4 έως 7%, στα σούπερ μάρκετ από 9 έως 12% και στα μικρά καταστήματα τροφίμων και τα πολυκαταστήματα ο τζίρος έπεσε από 11 έως 13%. Τα καλλυντικά, κλάδος που δύσκολα έχανε σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, μετρά απώλειες πωλήσεων από 15 έως 17%.

Τα καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης, τα οποία παραδοσιακά άλλες εποχές τέτοιες μέρες συγκέντρωναν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, καταγράφουν μείωση τζίρου από 18 έως 21%, ενώ κάμψη από 12 έως και 15% σημειώνεται και στα εποχικά καταστήματα με δώρα.

Αξιοσημείωτη είναι η πτώση των πωλήσεων στον κλάδο των τροφίμων.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ο τζίρος έχει μειωθεί κάτω από τα 570 εκατ. ευρώ, έναντι 612 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι. Στο μέγεθος αυτό έχει συνυπολογιστεί και η μείωση των τιμών κατά περίπου 10%. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης συνιστά στους εμπόρους να συνεχίσουν την προσεκτική τιμολόγηση, λόγω της αγοραστικής αδυναμίας των καταναλωτών.

''ΕΘΝΟΣ''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ