2013-11-25 22:18:03
Φωτογραφία για Συμβολή του Πανηπειρωτικού στο διάλογο για τον Πολιτισμό και την Εξωστρέφεια
«Πολιτισμική αυτογνωσία και εξωστρέφεια», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, παρουσία της γνωστής ηθοποιού, αρχιτέκτονος και Ηπειρώτισσας, Γεωργίας Ζώη, το βράδυ του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Forum Aνάπτυξης 2013 / 16ο Money Show Πάτρας, στο Ξενοδοχείο Αstir Πάτρας.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» και Γεν. Γραμματέας του Πανηπειρωτικού, Κωνσταντίνος Τρίγγος, ο οποίος καλωσορίζοντας τους εισηγητές και τους παρευρισκόμενους, ανέφερε ότι στην παράξενη και δύσκολη εποχή που ζούμε, οι αρχές της συμμετοχής και της αλληλεγγύης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, ενώ όπως είπε, ο εθελοντισμός είναι εξωστρέφεια και δείκτης πολιτισμού μιας κοινωνίας. «Ο Πανηπειρωτικός καλεί τους πολίτες να δράσουν ώστε ο πολιτισμός να αποτελέσει το μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας», τόνισε.


Πρώτος εισηγητής, ήταν ο Υπεύθυνος του θεάτρου «Αγορά», Κωνσταντίνος Μαλαμής, ο οποίος τόνισε πως ειδικά στην Πάτρα, αλλά και σε άλλες περιοχές παρά την κρίση παρατηρείται μία εξωστρέφεια όσον αφορά στο θέατρο, σε επίπεδο υποδομών. «Εξωστρέφεια δεν είναι η μεταφορά και η μίμηση, ούτε η ισοπέδωση των πολιτισμών και της διαφορετικότητας, στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός άλλου ευρωπαϊκού θεάτρου. Αντίθετα εξωστρέφεια είναι η δημιουργία ενός θεάτρου που, πατώντας στέρεα στην παράδοσή μας και τον καθαρό λόγο, αντί να μιμηθεί θα δώσει. Εξωστρέφεια είναι μια ειδική σχέση με κοινωνικές ομάδες ή ομάδες που περιθωριοποιούνται. Η δυνατότητα οι μαθητές να βλέπουν και να παράγουν ποιοτικό θέατρο. Ο πολίτης που κατρακυλά οικονομικά και καταλήγει άνεργος να του παρέχεται μία καλή παράσταση ως κοινωνικό αγαθό. Εξωστρέφεια σημαίνει, παραστάσεις εμπνευσμένες που θα διεγείρουν το θεατή. Ο πολιτισμός αποτελεί μια απάντηση στη γενικευμένη βαρβαρότητα, στην επιστροφή σ’ ένα νέο μεσαίωνα σκέψης», τόνισε ο κ. Μαλαμής.

Ακολούθως το λόγο πήρε η ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, Γεωργία Ζώη, αφού πρώτα οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ένα ολιγόλεπτο βίντεο από σημαντικές στιγμές της καριέρας της «ντυμένο» με το τραγούδι «Γιάννη μου το μαντήλι σου…», το οποίο η ίδια έχει ερμηνεύσει σε μουσική εκδοχή του Παπαθανασίου. Η κα Ζώη, η οποία να σημειωθεί πως με την επιστημονική της ιδιότητα (είναι αρχιτέκτων μηχανικός) έχει αναλάβει το σχεδιασμού ενός Μουσείο για λογαριασμό της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, διαχώρισε τις έννοιες του πολιτισμού και της κουλτούρας, ενώ εστίασε την ομιλία της στα ηπειρώτικα πέτρινα γεφύρια, που εκτός των άλλων αποτελούν στοιχείο επικοινωνίας, ζεύξης και επαφής. Κλείνοντας δε, την εισήγησή της απήγγειλε τους στίχους του γνωστού δημοτικού τραγουδιού «της Άρτας το γεφύρι», λέγοντας πως η εξωστρέφεια εμπεριέχεται στον ορισμό της γυναίκας του πρωτομάστορα.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην Ειρήνη Μπόμπολη, Συγγραφέα – Φιλόλογο, η οποία μεταξύ άλλων, τόνισε πως από αρκετούς έχει παρερμηνευτεί η έννοια της εξωστρέφειας, η οποία ακούγεται σαν μαγική λέξη χαρακτηρίζοντας τους πολίτες ενός υπερσύγχρονου μαγικού, μαζικοποιημένου κόσμου. «Επειδή η εξωστρέφεια είναι η βάση της προσωπικής δημιουργίας είτε ως άτομα, είτε ως λαοί καλό είναι να κρατήσουμε ακέραιη την ταυτότητά μας. Ας αποφασίσουμε αν θα αφήσουμε μία ακόμη λέξη να πεθάνει στο βωμό της πολυχρησίας και του συμφέροντος, ή αν θα τη ζωντανέψουμε με την έντιμη και ηθική στάση να προβάλουμε μέσα μας ότι είναι και παραμένει άτρωτο και γνήσιο. Ας της δώσουμε όραμα και μέλλον με την πεποίθηση ότι θα κρατήσουμε τη σκέψη μας σε εγρήγορση και ανυπότακτη στις ξένες κονσέρβες πολιτισμού», τόνισε.

Τελευταίος εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Στάθης Μπάλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος παρουσίασε τις εξωστρεφείς δραστηριότητες του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, επισημαίνοντας ότι η ηπειρώτικη ετερότητα είναι μία ξεχωριστή πολιτιστική οντότητα και αποτελεί μέρος της ελληνικής ταυτότητας. Ο κ. Μπάλιας, τόνισε πως οι συλλογικότητες αποτελούν το καταφύγιο των ανθρώπων, μέσα στις οποίες εκτός των άλλων διαφυλάσσονται και οι κοινωνικοί δεσμοί.

Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Κωνσταντίνος Τσίρης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές, αλλά και του διοργανωτές του πολυσυνεδρίου, επεσήμανε την υποχρέωση του κάθε Έλληνα χωριστά να κρατήσει ζωντανή την ιστορία του τόπου του τόπου μας, που όπως είπε, αποτελεί πηγή κύρους και βασικό πλεονέκτημα, ενώ κάλεσε τους Έλληνες να αγαπήσουν την κληρονομιά τους. «Είναι υποχρέωση όλων να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητας και κάθε Έλληνας να γίνει ο θεματοφύλακας της ιστορίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η πρώην Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, Δ. Γεωργακοπούλου- Μπάστα, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ερυμάνθου, κ. Παναγόπουλος, ο Διευθυντής του Πολιτικού γραφείου του βουλευτή, Θ. Νταβλούρου, Α. Παναγόπουλος και ο Διευθυντής του ΟΚΠΕ, Α. Ανδριόπουλος.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ