2012-04-13 12:47:06
Φωτογραφία για Από τι κινδυνεύουν τα ούλα μας;
Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε Παλαιότερα, ήταν άμεσα συνιφασμένη η πτώση των δοντιών μας με την ηλικία. Θεωρούσαμε απολύτως φυσιολογικό στα 40 μας, κάποιος να φορά τεχνητές οδοντοστοιχίες. Παράλληλα, από τους αρχαίους χρόνους, μέχρι περίπου την δεκαετία του 1950, η επικρατούσα άποψη για την κυριότερη τοπική αιτία πρόκλησης των φλεγμονωδών νόσων, των ούλων, ήταν η τρυγία «πέτρα».

Με την ανακάλυψη του μικροσκόπιου το 1639, έγινε η πρώτη επισήμανση ότι η « πέτρα», περιέχει μικρόβια υπεύθυνα για τις περιοδοντικές βλάβες.

Ακούμε πολύ συχνά στις διαφημίσεις ,ότι η τάδε οδοντόκρεμα καταπολεμά την οδοντική πλάκα. Τι σημαίνει όμως πραγματικά αυτός ο όρος ;

Οδοντική πλάκα : είναι η μαλακή άθροιση μικροοργανισμών και των προϊόντων τους στα δόντια.

Παράγοντες κατακράτησης οδοντικής πλάκας στα δόντια: Αρχικά, η τρυγία «πέτρα» ως ξένο

σώμα ευνοεί, λόγω της άγριας επιφάνειάς της, την συλλογή μικροβίων στα ούλα.


Παράλληλα, τα παλιά σφραγίσματα, οι κακές γέφυρες, τα ορθοδοντικά μηχανήματα, οι ανωμαλίες της σύγκλεισης, τα στραβά δόντια, η στοματική αναπνοή, η χρήση κάποιον φαρμάκων, είναι μερικές αιτίες, πολλών νόσων των ούλων και σαφώς η έλλειψη στοματικής υγιεινής.

Οι κύριες νόσοι των ούλων είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Όταν η φλεγμονώδης νόσος χαρακτηρίζεται μόνο από φλεγμονή στα ούλα χαρακτηρίζεται ως ουλίτιδα ,ενώ όταν η φλεγμονή επεκτείνεται στους βαθύτερους ιστούς «οστούν», χαρακτηρίζεται ως περιοδοντίτιδα. . Η ουλίτιδα έχει κάποια στάδια εξέλιξης ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου. Τα γενικά κλινικά της χαρακτηριστικά, είναι η διόγκωση των ούλων, η αιμορραγία , η ερυθρότητά τους και η κακοσμία.

Η θεραπεία της ουλίτιδας : έχει να κάνει με την ενημέρωση του ενδιαφερόμενου γύρω από τα σωστά μέσα στοματικής υγιεινής και την χρήση τους και την αντιμετώπιση της νόσου που γίνεται από τον οδοντίατρο με την αφαίρεση της τρυγίας «πέτρας» με τους υπέρηχους και μαζί και των μικροβίων σε συνδυασμό με την χρήση των lasers που είναι ευεργετικά.

Τα κυριότερα lasers που χρησιμοποιούνται γαι την αντιμετώπιση των περιοδοντικών νόσων είναι το διοδικό, το ΚΤΡ και το Co2 laser. Τα δύο πρώτα μπορούν, μετά την μηχανική αφαίρεση της πέτρας να «αποστειρώσουν τα ούλα», ενώ το τελευταίο το Co2 laser μπορεί να αφαιρέσει τα διογκωμένα υπερπλαστικά ούλα, σαν νυστέρι, χωρίς να έχουμε αιμορραγία, ανώδυνα σε λίγα λεπτά.

Η περιοδοντίτιδα είναι το επόμενο στάδιο βαρύτητας της νόσου, όταν η ουλίτιδα έχει αφαιθεί αθεράπευτη για χρόνια.

Κλινικά, έχουμε κινητικότητα των δοντιών, η οποία ανάλογα με το στάδιό της, μπορεί να οδηγήσει στην πτώση τους

Παράλληλα ,θεωρείται ύπουλη νόσος, διότι δεν υπάρχει αιμορραγία και διόγκωση των ούλων που συνήθως ενεργοποιούν κάποιον να τρέξει στον οδοντίατρο.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας, εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και μπορεί να περιλαμβάνει απλή ριζική απόξεση « βαθείς καθαρισμούς» και χρήση lasers, μέχρι ανοιχτές ριζικές αποξέσεις «χειρουργική αντιμετώπιση», ή και εξαγωγών κάποιων δοντιών με κακή πρόγνωση.

Σε γενικές γραμμές, όλοι μας ,για να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα ,μια από τις σύγχρονες μάστιγες απώλειας των δοντιών, θα πρέπει να επισκεπτόμαστε απαραιτήτως τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες ή και συχνότερα για check up και καθαρισμό και να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές ημερησίως κάνοντας χρήση επαγγελματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας πώς να βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας, τι προϊόντα να χρησιμοποιείτε, να τρέφεστε υγιεινά διότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των ούλων, περιορίστε ή καλύτερα κόψτε το κάπνισμα, και τέλος μην λαμβάνετε επιπόλαια κάποιο από τα πρώιμα συμπτώματα που προανέφερα αλλά ενεργοποιηθείτε! Έτσι θα έχετε τα δόντια σας για πάντα.
queen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ