2012-04-13 14:45:05
Φωτογραφία για Προστασία των συνόρων από ΝΑΤΟ θα ζητήσει η Τουρκία;
Το ενδεχόμενο να καλέσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για να προστατέψουν τα τουρκικά σύνορα, τόνισε χθες (12 Απριλίου) ο τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan, μετά τους πυροβολισμούς σε στρατόπεδο σύριων προσφύγων, που βρισκόταν σε τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, ο Erdoğan είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει ευθύνη να προστατέψει τα σύνορα της Τουρκίας σύμφωνα με το Άρθρο 5 του καταστατικού της Ατλαντικής Συμμαχίας, που επιτρέπει κοινή απάντηση σε επίθεση εναντίον εδάφους κράτους μέλους.

Η Άγκυρα κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει ψήφισμα που θα προστατεύει το συριακό λαό, λέγοντας ότι η Δαμασκός δεν τήρησε την υπόσχεση αποχώρησης των στρατιωτών της και ότι έχει κλιμακώσει τη βία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσαν πυροβολισμοί των συριακών δυνάμεων δύο φορές αυτή την εβδομάδα κατά συριακών στρατοπέδων προσφύγων, προκαλώντας τραυματισμούς. Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 25,000 σύριους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους από το ξέσπασμα της εξέγερσης.


Η Δαμασκός συμφώνησε με την προθεσμία της 10ης Απριλίου του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αποχώρηση των στρατιωτών από τις πόλεις της Συρίας και να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων εναντίον πολιτών. Η προθεσμία υποτίθεται θα ακολουθείτο από πλήρη κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του συριακού στρατού και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης χθες (12 Απριλίου), ωστόσο οι μάχες συνεχίστηκαν.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Kofi Annan, σε συνέδριο στην Τεχεράνη την Τετάρτη, κάλεσε τον επί χρόνια στενό σύμμαχο του Ιράν, σύριο πρόεδρο Bashar al-Assad, να βοηθήσει στον τερματισμό της βίας και τον προειδοποίησε για τις «αφάνταστες συνέπειες» εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad έκανε έκκληση για τερματισμό της βίας αλλά κατηγόρησε τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για επεκτατικές φιλοδοξίες στη Μέση Ανατολή και τόνισε, ότι η δεν πρέπει να πιεστεί η Συρία.

«Το ΝΑΤΟ δεν ντρέπεται να πει ότι θέλει να κυριαρχήσει στην περιοχή και να επεκτείνει την κυριαρχία του ανατολικά», είπε ο ιρανός πρόεδρος σύμφωνα με το IRNA. Συνέχισε λέγοντας ότι «η εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου στη Συρία θα πρέπει να είναι ελεύθερη από πιέσεις και παρεμβάσεις, και η βία πρέπει να τερματιστεί».

Διπλωματική διαμάχη

Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, τόνισε ότι ο Assad απέτυχε να τηρήσει τους όρους που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα: «Νιώθω μια τεράστια αίσθηση εκνευρισμού διότι όλος ο κόσμος ενώθηκε κάτω από το σχέδιο του Kofi Annan», είπε στο BBC.

«Είναι ένα σχέδιο, θυμηθείτε, δεν στηρίχτηκε μόνο από εκείνους που πιέζουν για δράση στη Συρία, αλλά επίσης από την Κίνα και τη Ρωσία. Και ακόμη, ο Assad το χλευάζει σκόπιμα».

Σε μια ένδειξη ότι η δυτική επέμβαση όπως έγινε στη Λιβύη βοηθώντας τους επαναστάτες, δεν αποτελεί την ίδια περίπτωση στη Συρία, ο Cameron κατέστησε σαφές ότι η κύρια ώθηση των ευρωπαϊκών προσπαθειών είναι να πείσουν τη Μόσχα και το Πεκίνο να δεχθούν αυστηρότερες κυρώσεις.

«Τώρα είναι η ώρα να πούμε στους ρώσους και στους κινέζους, κοιτάξτε με ποιόν ασχολούμαστε, κοιτάξτε τον φοβερό τρόπο που συμπεριφέρεται», τόνισε ο βρετανός. «Πρέπει να επιστρέψουμε στον ΟΗΕ και να αυξήσουμε τις πιέσεις, να σφίξουμε τη θηλιά». 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ποιο μοντέλο έγινε... 'Αγγελος;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ποιο μοντέλο έγινε... 'Αγγελος;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ