2013-11-29 14:37:06
Φωτογραφία για Κάνουν παζάρι ακόμα και στην τουριστική κάρτα!
Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί έχουν γίνει "μάνες" στα παζάρια! Τόσο πρώτοι που διαπραγματεύονται καλύτερη τιμή ακόμα και στην κάρτα αξίας 0,40 λεπτών!

Ημέρα Πέμπτη 28-11-13, το Ηράκλειο έχει φορέσει τα καλά του. Ένα πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο με 4.000 επιβάτες έχει δέσει στο λιμάνι από το πρωί. Ο καιρός είναι συννεφιασμένος.

Οι τουρίστες που δεν έχουν επιλέξει να πάνε στην Κνωσό ή στο Μουσείο κατεβαίνουν μια βόλτα στην πόλη με τα πόδια.

Από το λιμάνι στην "καρδιά" της πόλης, που είναι η πλατεία Λιονταριών η απόσταση είναι κοντά. Συνήθως επιλέγουν τη διαδρομή της παραλιακής, με κατεύθυνση προς το Κούλε κι ανηφορίζουν τον πεζόδρομο της 25ης Αυγούστου ή αλλιώς την "οδό της πλάνης".

Στη διαδρομή τους θα συναντήσουν ωραία νεοκλασικά κτίρια, τουριστικά μαγαζιά, τράπεζες, καφετέριες, χρυσοχοεία ή καταστήματα με μπιζού, τον Άγιο Τίτο, τη Λότζια όπου στεγάζεται το δημαρχείο, πάλι καφετέριες, σουβλατζίδικα, τα Λιοντάρια, τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.


Τώρα αυτό το ανηφόρι είναι διαφορετικό από παλαιότερα που ήταν δρόμος, πρώτα διπλής, κατεύθυνσης, μετά μονής και τα τελευταία έτη πεζόδρομος.

Παρά το γεγονός ότι είναι πολυσύχναστος, ιδιαίτερα εμπορικό δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις. Εξυπηρετούσε τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες, με πολλά ταξιδιωτικά γραφεία κατά μήκος του δρόμου, ενοικιάσεις αυτοκίνητων και τα κλασικά τουριστικά μαγαζιά που είχαν ... ό,τι φανταστείς, από κρητικό μαντήλι μέχρι εξαιρετικό χρυσό και ασήμι.

Η έλευση των τουριστών ήταν - και συνεχίζει να είναι - μια γιορτή και μια ημέρα υψηλών προσδοκιών.

Όλα μάλιστα από το πρωί ήταν έτοιμα. Τα τουριστικά μαγαζιά, ακόμα και αυτά που είναι κλειστά τις υπόλοιπες ημέρες, είχαν ανοίξει. Μάλιστα ο αριθμός των τουριστικών καταστημάτων είναι μεγαλύτερος από πότε καθώς πολλοί πόνταραν στα κρουαζιερόπλοια αλλά και στην πεζοδρόμηση.

Εκτός από τους καταστηματάρχες σε ετοιμότητα και οι ιδιοκτήτες των καφετεριών, φορώντας τα καλά τους.

Είναι πρωί ακόμα, προλαβαίνουν όλοι να πιουν το καφέ τους. Άλλωστε οι τουρίστες θα μείνουν μέχρι το απόγευμα στις 18.00 - αργότερα θα μάθουν ότι πρέπει να είναι πίσω στο καράβι στις 2.30 το μεσημέρι.

Όλοι περίμεναν ζεστό ευρώ … όμως τίποτα. Ειδικά στα τουριστικά, ο κόσμος μπαίνει, δεν αγοράζει σχεδόν ποτέ κι αν αποφασίσει να αγοράσει είναι στο παζάρι ... χειρότερος από τον Έλληνα που είναι και γαλαντόμος, - ακόμα και τον Ιταλό.

Διότι το ευρωπαϊκό παζάρι Άγγλων, Γάλλων, Γερμανών, έχει μάλλον γερμανικό αέρα.

Την ώρα που οι τουρίστες ανηφόριζαν νωχελικά, το MadeinCreta ήταν σε ένα από τα παλαιότερα καταστήματα με τουριστικά είδη που άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του '70.

Μέσα ήταν η κ. Ευαγγελία Ροβίθη. Είναι σε αυτό το μαγαζί σχεδόν 40 χρόνια. Δε θυμάται άλλη εποχή να έχει πάει η ώρα 10.30 και να μην έχει κάνει σεφτέ. Είναι φουρτουνιασμένη η κ. Ευαγγελία, με δυσκολία τα βγάζει πέρα, τα χρέη πολλά, η δουλειά ελάχιστη, και το μαγαζί ανοιχτό καλοκαίρι χειμώνα. Τί να κάνει και στο σπίτι; Χειρότερη η κλεισούρα του.

«Εδώ βλέπω και κανέναν άνθρωπο μέχρι τις 17.00. Από εκείνη την ώρα και μετά, δεν περνάει άνθρωπος! Ειδικά Δευτέρα, Τετάρτη και Σαββατοκύριακο ... νέκρα! Δεν έχει ο κόσμος λεφτά να κυκλοφορήσει κι αυτός που κυκλοφορεί πάει προς το Κούλε για να περπατήσει».

Μέσα στο κατάστημά της, ένα τσούρμο τουρίστες έχουν μπει, θα κοιτάξουν αλλά δε θα αγοράσουν τίποτα. Η κουβέντα μας θα αρχίσει. «Τίποτα ακόμα, ούτε σεφτέ, στις 10.25. Δεν έχει καθόλου δουλειά πια. Μπαίνουν μέσα βγαίνουν, γυρίζουν γύρω γύρω και φεύγουνε. Μας βγαίνει το λάδι να τους ψήσουμε να πάρουν ένα κομμάτι.

Λέμε 5 ευρώ το χαλάκι και απαντούν να δώσω 5 ευρώ να πάρω δυο; 1, 5 ευρώ η μια πετσέτα και λένε να σου δώσω δυο ευρώ και να πάρω δύο; Ό,τι κάναμε το κάναμε μόνο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Δεν έρχονται πια και Έλληνες…»

Κατά τη διάρκεια της κουβέντας με την κ. Ευαγγελία Ροβίθη ένα ζευγάρι Γερμανών μπήκε και αγόρασε αναμνηστικό αξίας 4 ευρώ. Ο σεφτές έγινε λίγο μετά τις 11.00.

Το ίδιο φουρτουνιασμένη και η κ. Κατερίνα Μπινιχάκη στο πιο παλιό τουριστικό του Ηρακλείου το Octapous. Δεν είχε καμία όρεξη για κουβέντα. Είχε κάνει σεφτέ, αλλά όχι τίποτα ιδιαίτερο.

H κ. Μερώπη

«Οι τουρίστες κάνουν παζάρια ακόμα και στην τουριστική κάρτα που κάνει 0,40 λεπτά εκεί φτάσαμε…»

Παζάρια παλιά έκαναν μόνο οι Ιταλοί, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει ως συνέπεια της κρίσης ή της αντίληψης που έχουν πλέον για εμάς; Ποιος ξέρει;

«Ακόμα και οι Γερμανοί και οι Άγγλοι κάνουν παζάρι» θα πει η κ. Μερόπη, κόρη της κ. Κατερίνας.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ