2012-04-13 19:23:03
Φωτογραφία για Η «Χρυσή Αυγή» στους ΝΥ Times
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος βρέθηκε στην προεκλογική εξόρμηση του Ελληνικού «υπερεθνικιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή», σε μια λαϊκή αγορά. «Το πρόγραμμά μας έχει στόχο μια καθαρή Ελλάδα, μόνο για Έλληνες, μια ασφαλή Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος, μοιράζοντας φυλλάδια. Ο κ. Παναγιώταρος πλησίασε μια ηλικιωμένη γυναίκα, που περιέγραψε την εμπειρία μιας συγγενούς της, που την λήστεψαν. «Την πέταξαν στο έδαφος, της πήραν 600 ευρώ που είχε βγάλει μόλις από την τράπεζα για να πληρώσει τη νοσοκόμα του άντρα της. Μάλιστα, ήταν κομμουνίστρια που μου είπε ότι θα πάω στη Χρυσή Αυγή να το καταγγείλω», λέει η ηλικιωμένη.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό δείχνει πώς η σκληροπυρηνική ομάδα –γνωστή για τιςβίαιες συγκρούσεις της με τους μετανάστες και για τους ναζιστικούς χαιρετισμούςορισμένων μελών της- προσπαθεί να διευρύνει το ακροατήριό της, να κεφαλαιοποιήσει το φόβο της παράνομης μετανάστευσης, ένα ζήτημα που κατέστη εκτός ελέγχου, σε μια περίοδο που η οικονομία αιμορραγεί κι η ανεργία αυξάνεται», αναφέρουν οι New York Times.


«Μπορεί να μπει στη Βουλή»

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή μπορεί αυτή τη φορά να μπει στη Βουλή. Το κόμμα διεξάγει την προεκλογική εκστρατεία στους δρόμους, κάτι που άλλοι πολιτικοί αποφεύγουν, καθώς φοβούνται για τις οργισμένες αντιδράσεις των πολιτών που τους κατηγορούν για την οικονομική κατάρρευση.

Όμως, ακόμη κι αν η Χρυσή Αυγή αποτύχει να μπει στη Βουλή, έχει ήδη απήχηση στην κοινωνία. Για να διασκεδάσουν τους φόβους των πολιτών για τη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα που αυξάνεται, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προσπαθούν να διεγείρουν εθνικιστικά αισθήματα. Η λαθρομετανάστευση έγινε τόσο βασικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας όσο και η οικονομία.

Σημαία η λαθρομετανάστευση

Οι ειδικοί αναφέρουν στην εφημερίδα ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται εκεί που η Πολιτεία λείπει, κάτι που δείχνει πώς η οικονομική κατάρρευση ενδυνάμωσε περιθωριακές ομάδες. Όσο οι δουλειές μειώνονται, οι φόβοι για τη λαθρομετανάστευση αυξάνονται, την ώρα που οι οικονομολόγοι εξηγούν ότι το ζήτημα αυτό μικρή ή καθόλου ευθύνη δεν έχει για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αλλά οι λαθρομετανάστες γίνονται εύκολοι στόχοι για τους πολιτικούς όλου του φάσματος.

Πάντως, τα μεγάλα κόμματα προειδοποιούν για τον κίνδυνο του εξτρεμισμού. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η Βουλή «δεν μπορεί να γίνει χώρος για τουςνοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού».

«Τηλεφώνησε σε μένα, όχι στην Αστυνομία»

«Η Χρυσή Αυγή είναι προκλητικά νοσταλγική και για τα δύο», τονίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που αναφέρεται στη νεοναζιστική ιδεολογία αλλά και το σύμβολο του κόμματος, που παραπέμπει ξεκάθαρα στη σβάστικα, ενώ τα μέλη του κόμματος στηρίζουν τα αντι-γερμανικά συναισθήματα των πολιτών.

«Μένει να δούμε αν η Χρυσή Αυγή ενδιαφέρεται να μετατραπεί από μια ομάδα αγωνιστών του δρόμου σε πολιτικό κόμμα. Ο ηγέτης της, Ν. Μιχαλολιάκος δεν επιτρέπει σε δημοσιογράφους να παραστούν σε συναντήσεις του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίασε τις ιδιωτικές στιγμές των μελών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη λαϊκή αγορά, όπου οι χρυσαυγίτες μοιράζουν φυλλάδια, ορισμένοι μετανάστες από τηΝότια Αφρική που δούλευαν εκεί, φεύγουν διακριτικά. Ένα ιδρυτικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ο Μιχάλης Καρακώστας έδωσε σε έναν δημοσιογράφο τον αριθμό του τηλεφώνου του. «Αν σε πειράξουν οι Πακιστανοί, να τηλεφωνήσεις σε μένα, όχι στην αστυνομία», του είπε.
Newsbomb.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ