2012-04-13 19:54:04
Φωτογραφία για ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΚΗΔΕΣ.ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΝΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ Η ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ...ΓΑΡΓΑΡΕΣ;
Από την κορυφή στα κρατητήριαΗ ιστορία του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι από εκείνες που θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες.Ο άνθρωπος που βρέθηκε,για πολλά χρόνια, δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου χαράζοντας μαζί του την κομματική στρατηγική και την πολιτική κατεύθυνση της χώρας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πιο σκληρό του εφιάλτη, τον πολιτικό του θάνατο και την δημόσια απαξίωση του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του.Στον eniko μίλησε ένας από τους ανθρώπους που έζησε από πολύ κοντά τις ημέρες του Άκη Τσοχατζόπουλου στο ΠΑΣΟΚ αλλά και τη σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μιλάει για τον πολιτικό μηχανικό που ήρθε από την Γερμανία και γρήγορα κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ο γοητευτικός άνδρας που κυκλοφορούσε με το citroen λανσάροντας το στιλ του «πασόκου» της εποχής.Ήταν ο άνθρωπος που συμμετείχε στην ισχυρή τρόικα του ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Κώστα Λαλιώτη και τον Γιώργο Γεννηματά
. Ο άνθρωπος που μιλάει στον eniko λέει για τους τρεις «Ο Ανδρέας αγαπούσε τον Λαλιώτη, εμπιστευόταν τον Άκη και “φοβόταν” τον Γεννηματά.». Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την σχέση του Ανδρέα με τον ‘Ακη είναι αυτό του 1990 όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για την συμμετοχή του στην Κεντρική Επιτροπή. Ήταν, λένε, τόσο κατηγορηματικός για την απόφασή του που ήρθε σε ρήξη με την Μελίνα Μερκούρη, τον Λαλιώτη και τον Αυγερινό.Ήταν οι ημέρες της απόλυτης εξουσίας της τρόικας που απέναντί της είχε τον Λιβάνη, τον Αλευρά και τον Κουτσόγιωργα. Ήταν η ομάδα που έπαιζε τον ρόλο του κυματοθραύστη στις αποφάσεις των ισχυρών του κόμματος. Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβητούσαν τον Άκη, άλλοι σε πολιτικό επίπεδο, άλλοι γιατί ήξεραν οτι πέρα από στενός συνεργάτης του Ανδρέα, ήταν και φίλος του και όσοι ήξεραν καλά τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ λένε « Οι μοναδικοί φίλοι που είχε ο Ανδρεάς στην πολιτική ήταν ο Κάρολος Παπούλιας και ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος». Λένε επίσης οτι ο ίδιος ο Παπανδρέου είχε πει οτι αν ποτέ έκανε την μετάβαση στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Άκης θα ήταν ο επόμενος Πρωθυπουργός.Μάλιστα, την περίοδο του Ωνασείου ο Ανδρέας δεν ήθελε να τον ορίσει διάδοχό του στο κόμμα για να μην τους στρέψει όλους εναντίον ενός.Αυτή είναι η περίοδος που αλλάζουν τα πάντα για τον Τσοχατζόπουλο. Είναι η περίοδος που οδηγεί στην μεγάλη πολιτική ήττα του μετά τη ρήξη με τον Σημίτη. Οι κομματικοί συσχετισμοί τον εγκαταλείπουν και ο παρ’ ολίγο Πρωθυπουργός της Ελλάδας περιορίζεται σε υπουργικές θέσεις στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι φίλοι του, σήμερα, θεωρούν ότι εκείνη την περίοδο ο ‘Ακης μεταμορφώθηκε, απομονώθηκε και απομακρύνθηκε από τους πάντες. «Αυτή η ήττα και ο δεύτερος γάμος του ήταν η αιτία να γίνει ένας αγνώριστος ‘Ακης, τον τσάκισαν» λένε.Στο Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ανέλαβε αμέσως μετά από τη κρίση των Ιμίων,το 1996 διαδεχόμενος τον Γεράσιμο Αρσένη. Τις πρώτες εβδομάδες της υπουργίας του ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε το Πεντάγωνο και ανακοίνωσε από εκεί το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Τα όσα είχαν γίνει στα Ίμια αποτελούσαν αφορμή για αγορές εξοπλισμών που κόστισαν και κοστίζουν δις.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχοντας Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο διαχειρίστηκαν την υπογραφή συμβάσεων πολλώνοπλικών συστημάτων κάνοντας αγορές ακόμη και από τη Ρωσία,εγκαινιάζοντας τον όρο “στρατιωτική διπλωματία”,που στην ουσία όμως ήταν “διπλωματία των εξοπλισμών”.

Μέχρι το 2002 που έμεινε στο ΥΕΘΑ ο Τσοχατζόπουλος ταξίδευε συνεχώς σ΄ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη κι απ΄ όπου πήγαινε επέστρεφε και με μία πιθανή αγορά οπλικού συστήματος. Που συνήθως δεν ήταν και ιδιαίτερα χρήσιμο στις ΕΔ.

Παρόλα αυτά ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν και παραμένει παρά τις δικαστικές του περιπέτειες και τις αποκαλύψεις  ο πιο …αγαπητός ΥΕΘΑ για τους στρατιωτικούς! Επί εποχής του,έδωσε αυξήσεις και στις κρίσεις των αξιωματικών και λόγω χαρακτήρα είχε καταφέρει να τους “κερδίσει”. Εκτιμούν ακόμη ότι μόλις είχαν αρχίσει οι έρευνες για τα εξοπλιστικά της εποχής του ,είχε πει στον εισαγγελέα Γιώργο Ζορμπά να  μην ασχοληθεί με τους στρατιωτικούς που είχαν βάλει υπογραφές σε διάφορα έγγραφα συμβάσεων, γιατί “αυτοί δεν ευθύνονται σε τίποτα,εντολές εκτελούσαν”.
tokoskino
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ