2012-04-13 21:06:05
Φωτογραφία για H απρόβλεπτη ζυγαριά...
Αυτήν τη φορά το αποφάσισες, πήρες τους όρκους σου, αλλάζεις τη διατροφή σου κι αρχίζεις γυμναστική. Η ζυγαριά, βλέπεις, έχει αρχίσει να μοιάζει με το Χρηματιστήριο λίγο πριν από το 1999: βρίσκεται στα ύψη. Πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα Δεν αρκεί μόνο να γεμίσεις το ψυγείο με υγιεινές τροφές και να παίρνεις στη δουλειά ταπεράκια. Καλό είναι να ορίσεις πόσα κιλά πρέπει να χάνεις ανά εβδομάδα και να κυνηγάς τους στόχους σου. Θα τα χάσεις αμέσως; Θα ταλαιπωρηθείς; Η απώλεια βάρους δεν είναι πάντοτε προβλέψιμη, γι αυτό καλό είναι να γνωρίζεις τι εκπλήξεις σε περιμένουν και πώς να τις διαχειριστείς για να έχεις τα αποτελέσματα που θες.

Εκπληξη 1η

Παίρνεις κιλά στην αρχή

Μην πανικοβληθείς αν δεις τη ζυγαριά να φορτώνει. Συμβαίνει συχνά, ειδικά αν το πρώτο βήμα που κάνεις για να χάσεις τα κιλά είναι η σωματική άσκηση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση κάνει τους μυς να αποθηκεύουν υδατάνθρακες, με τον ίδιο τρόπο που οι γιαγιάδες κάνουν τα λεφτά τους μασούρια και τα κρύβουν κάτω από το στρώμα για την επόμενη Κατοχή.


Κάθε γραμμάριο αποθηκευμένου υδατάνθρακα (γλυκογόνο) κουβαλάει μαζί του και μερικά γραμμάρια νερό κι αυτό το επιπλέον υγρό μπορεί να κάνει τη ζυγαριά σου να ανέβει 1-2 κιλά. Οσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχεις τόσο πιο πολλές θερμίδες καις. Μετά από 4-5 εβδομάδες άσκησης θα αρχίσεις να βλέπεις τα κιλά να πέφτουν.

Εκπληξη 2η

Δεν χάνεις βάρος κάθε εβδομάδα

Η αναμενομένη, ιδανική απώλεια βάρους είναι 1/2 έως 1 κιλό την εβδομάδα. Καταναλώνοντας 500 θερμίδες λιγότερο την ημέρα μαζί με καθημερινή άσκηση θα χάσεις τα κιλά που θες. Μερικές εβδομάδες θα δεις αυτήν την αλλαγή, ενώ άλλες η ζυγαριά θα κολλάει. Το σώμα δεν είναι (ευτυχώς ή δυστυχώς) ένα καλοκουρδισμένο ελβετικό ρολόι. Οσο χάνεις σωματικό λίπος, ο οργανισμός μπορεί να πατήσει φρένο για να σε προστατέψει από τη γρήγορη και μεγάλη απώλεια. Μην ανησυχείς, όμως: η απώλεια βάρους θα ξαναγίνει φυσιολογική χωρίς να αλλάξεις τίποτα.

Αν όμως αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για πάνω από τρεις εβδομάδες, τότε μπορείς να την αντιστρέψεις κάνοντας δύο πράγματα: αύξησε ή κάνε πιο έντονο το πρόγραμμα γυμναστικής σου, έτσι ώστε να σπρώξεις λίγο το μεταβολισμό, ή παίξε λίγο με τη διατροφή σου. Αν τρως περισσότερη πρωτεΐνη, αύξησε λίγο τους καλούς υδατάνθρακες.

Βεβαιώσου ότι δεν τρως επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Μπορεί να έχουν τις ίδιες θερμίδες με τους ολικής αλέσεως υδατάνθρακες, επηρεάζουν όμως τα επίπεδα ινσουλίνης με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να προωθούν την αποθήκευση λίπους. Αν έχεις κατακράτηση υγρών (μερικά άτομα έχουν μεγαλύτερη τάση από άλλους να μην αποβάλλουν τα υγρά) τότε πάλι δεν χάνεις βάρος κάθε εβδομάδα. Για να το σταματήσεις, δώσε προσοχή στο πόσο αλάτι καταναλώνεις, πιες περισσότερο νερό και κάνε υπομονή.

Εκπληξη 3η

Κάνεις αερόβια κάθε μέρα χωρίς να έχεις αποτελέσματα στα κιλά σου

Πιο εύκολο είναι να κουνήσεις ένα ανακόντα όταν έχει καταβροχθίσει τρία αγριογούρουνα παρά τα τελευταία κιλά από την κοιλιά σου. Ακόμα και οι φανατικοί της γυμναστικής δυσκολεύονται να χάσουν τα τελευταία 4 κιλά. Υπάρχουν άτομα που φτάνουν σε άριστη φυσική κατάσταση και γυμνάζονται κάθε μέρα, όμως παραμένουν υπέρβαροι.

Γκρέμισε το τελευταίο οχυρό. Κάψε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνεις. Εκτός από την άσκηση, οι διατροφικές συνήθειές σου είναι αυτές που θα προσδιορίσουν την απώλεια βάρους σου. Οταν αισθάνεσαι λίγο άδειο το στομάχι σου αργά το βράδυ, αυτό είναι σημάδι ότι το σώμα θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τις θερμίδες που έχεις καταναλώσει, το οποίο θα έχει αποτέλεσμα να χάσεις τα κιλά. Αν λυγίσεις και φας κάτι, ακυρώνεις τις προσπάθειες όλης της ημέρας.

Οταν έχεις έλλειμμα θερμίδων, είναι λογικό να αισθάνεσαι κάποια πείνα στην αρχή. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να πεινάς λιγότερο καταναλώνοντας τροφές που απορροφώνται αργά και περιέχουν μεγάλες ποσότητες νερού και φυτικές ίνες. Αυτές οι τροφές σε κρατάνε χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τέτοια παραδείγματα είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά. Βεβαιώσου ότι τρως συνολικά τουλάχιστον 5-7 μερίδες την ημέρα.

Εκπληξη 4η

Τρως μία φορά τη μέρα και είσαι στο ίδιο βάρος

Αλλαξες τις διατροφικές συνήθειές σου κι από καρχαρίας που έτρωγε τα πάντα στο διάβα του έγινες ναυαγός σε ένα ξερονήσι του Λιβυκού Πελάγους. Παρόλα αυτά, τα κιλά δεν λένε να φύγουν. Αν τρως μόνο το βράδυ, τότε έχεις πρόβλημα. Αυτό λειτουργεί κάπως έτσι: κρατιέσαι με καφέδες όλη την ημέρα, φτάνεις σπίτι το βράδυ και τρως εκείνη την ώρα. Ερευνες έχουν δείξει ότι, αν δεν τρως τίποτε όλη μέρα, το πιο πιθανό είναι να βάλεις βάρος. Συνήθως στο τέλος της ημέρας το σώμα σου έχει ανάγκη από τροφή, είσαι κουρασμένος και είναι πολύ εύκολο να κάνεις κακές επιλογές και να φας ό,τι βρεις μπροστά σου. Μπορεί μετά το γεύμα να συνεχίσεις τα τσιμπολογήματα μέχρι να πέσεις για ύπνο. Επιπλέον είναι πολύ δύσκολο να κάψεις τις θερμίδες που κατανάλωσες στο τέλος της ημέρας, ακόμα κι αν δεν έχεις φάει όλη μέρα.

Οταν τρως πιο συχνά, έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κι αυτό με τη σειρά του τα επίπεδα ινσουλίνης και τα επίπεδα ενέργειάς σου. Τρώγοντας συχνότερα ελέγχεις καλύτερα την πείνα σου και κάνεις καλύτερες επιλογές. Ξέρεις τι συμβαίνει όταν πηγαίνεις σε εστιατόριο πολύ πεινασμένος: καταλήγεις να παραγγείλεις πολύ παραπάνω απ' όσα χρειάζεσαι και να φας τα περισσότερα από αυτά.

Ενας άλλος λόγος που δεν χάνεις κιλά είναι ότι δεν καταναλώνεις αρκετές θερμίδες. Οταν το κάνεις αυτό, τότε ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αντί να καίει τις θερμίδες που καταναλώνεις, τις αποθηκεύει. Το αποτέλεσμα το βλέπεις καθημερινά στο κολασμένο όργανο που σε παραμονεύει κάθε πρωί.

Εκπληξη 5η

Κάνεις τα πάντα σωστά, αλλά δεν χάνεις κιλά

Εχεις ακολουθήσει όλες τις συμβουλές, έχεις καταστρώσει πλάνα, σχέδια, το ημερολόγιο κοντεύει να τελειώσει και ακόμη δεν βλέπεις αλλαγή στη ζυγαριά σου. Τότε μπορεί κάποιοι άλλοι παράγοντες να επηρεάζουν το βάρος σου.

παίρνεις φάρμακα που προκαλούν αύξηση βάρους

Η συσκευασία ενός φαρμάκου περιέχει ένα φυλλάδιο, που αναγράφει τις παρενέργειες. Πολλά φάρμακα αναφέρουν ως παρενέργεια την αύξηση βάρους. Κάποια από αυτά είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά. Αν πρέπει να παίρνεις ένα φάρμακο για μεγάλο χρονικό διάστημα και δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος, συζήτα με το γιατρό σου για εναλλακτικές θεραπείες.

έχεις ορμονικές διαταραχές

Ινσουλινοαντίσταση

Η ινσουλινοαντίσταση παρουσιάζεται συχνά σε άτομα που έχουν συγκεντρωμένο λίπος γύρω από την κοιλιά. Τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά αντί να πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα 1-2 ώρες μετά από ένα γεύμα. Αυτή η επιπλέον ινσουλίνη διεγείρει τα κύτταρα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια στη μορφή γλυκόζης και να μετατραπεί σε λίπος. Η θεραπεία αυτού του συνδρόμου δεν είναι εύκολη, αλλά με σωστή φαρμακευτική αγωγή μαζί με δίαιτα που είναι υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και άσκηση, η απώλεια βάρους είναι εφικτή.

Υποθυρεοειδισμός

Αν κι αυτή η ασθένεια είναι πιο συχνή στις γυναίκες, παρουσιάζεται και στους άντρες. Ο υποθυρεοειδισμός είναι κατάσταση, στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα θυρορμονών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο μεταβολισμός να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς. Πολλές φορές αυτή κατάσταση σχετίζεται με δυσκολία απώλειας βάρους. Αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να έχεις υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει να κάνεις εξέταση ώστε να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.
menshealth.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ