2012-04-14 08:46:04
Φωτογραφία για Στο αέρα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
Στο αέρα βρίσκεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιχορηγήσεις των επενδυτικών σχεδίων που αυτό χρηματοδοτεί, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχει εκταμιευθεί μόλις το 7% του συνολικού προγράμματος. Ο λόγος προφανής. Όταν δεν δαπανώνται τα χρήματα του ΠΔΕ συντηρείται χαμηλά το σύνολο των δαπανών και ο προϋπολογισμός εμφανίζεται εντός στόχων.

Σημειώνεται πως στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2012 έπρεπε κανονικά να έχουν εκταμιευθεί 950 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 14% του συνόλου της χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η οποία ανέρχεται εφέτος σε 7,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τις πρώτες 90 ημέρες του έτους εκταμιεύθηκαν μόλις 488 εκατ. ευρώ, δηλαδή 162,6 εκατ. ευρώ ανά μήνα, όταν κανονικά έπρεπε να εκταμιεύονται σε μηναία βάση 608,3 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο να επαιτούν για τα χρήματα που τουσ   οφείλει το κράτος και η αγορά να έχει ξεμείνει από ρευστότητα, καθώς οι πόροι του ΠΔΕ και ειδικά το ποσό των 7,3 δισ. ευρώ είναι νερό στην έρημο για τους επιχειρηματίες.


Το υπουργείο Οικονομικών αρκείται στην επιβεβαίωση του τριμηνιαίου «πλαφόν» των ταμειακών διαθέσιμων για το σύνολο του ΠΔΕ και στην συλλογή στοιχείων εκκρεμών δεσμεύσεων, απλήρωτων υποχρεώσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών ΠΔΕ, χωρίς όμως να πληρώνει. Το δε υπουργείο Ανάπτυξης δεν εκδίδει ούτε καν τις αποφάσεις κατανομής πίστωσης για έργα ΠΔΕ που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, ώστε να τηρούνται τα εγκεκριμένα όρια πιστώσεων των φορέων για τα έργα που χρηματοδοτούνται με κοινοτικά κονδύλια. planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ