2013-12-10 01:01:06
Φωτογραφία για Κάντο με HatTrick, όπως οι Σέρβοι!
Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Ψωμάς

Η Σερβική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήδη απολαμβάνει τους καρπούς της προσπάθειάς της από τη δημιουργία του εθνικού προπονητικού της κέντρου.

Το κέντρο άνοιξε τις πύλες του το 2009 με τη συμβολή του προγράμματος HatTrick της UEFA, το οποίο υποστηρίζει τις προσπάθειες κάθε Ομοσπονδίας στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής.

Όταν τον περασμένο Αύγουστο η Σερβία κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην κατηγορία Νέων Κ19, για μερικούς ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Όχι όμως για τους ίδιους τους Σέρβους!

Στην πραγματικότητα, η επιτυχία του συνόλου του Λιούμπινκο Ντρούλοβιτς στα τελικά της Λιθουανίας, ήρθε ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των Σέρβων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θεμέλιος λίθος της συλλογικής προσπάθειας ήταν η ύπαρξη του εθνικού προπονητικού κέντρου της χώρας από το 2009.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τόμισλαβ Κάρατζιτς, στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων στη Στάρα Πάζοβα, το Μαϊο του 2011, δήλωσε ότι "το γεγονός αυτό αποτελεί ορόσημο για τη μετάβαση σε ένα λαμπρό μέλλον
. Με την σημαντική βοήθεια της Σερβικής Κυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Δήμο της Στάρα Πάζοβα, την UEFA αλλά και την FIFA και βέβαια χάρη στις προσπάθειες και τις δεσμεύσεις μας διαθέτουμε πλέον ένα από τα πιο μοντέρνα και όμορφα αλλά και πρακτικά ποδοσφαιρικά κέντρα στην Ευρώπη".

Σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από το Βελιγράδι, το προπονητικό κέντρο απλώνεται σε μια έκταση 120.000 τετραγωνικών μέτρων και συγκροτείται από τέσσερα γήπεδα με φυσικό χόρτο και ένα με συνθετικό. Τα γήπεδα διατίθενται σε όλες τις εθνικές ομάδες αλλά και για σημαντικές ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις.

Επίσης, λειτουργεί ως εκπαιδευτικό κέντρο για προπονητές, διαιτητές και εκπαιδευόμενους στην αθλητική επιστήμη γενικότερα.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί καθώς περισσότεροι από 2000 εγγεγραμμένοι σύλλογοι και 130000 παίκτες προερχόμενοι από τη Βαλκανική, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.

Στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας, να γίνουν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ακόμα πιο κερδοφόρες, οργανώθηκαν εγκαταστάσεις και για άλλες αθλητικές δραστηριότητες όπως αποκατάσταση αθλητών και διαδρομές για τρέξιμο.

Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 3.000 θέσεις ενώ υπάρχουν επίσης αίθουσες συνεδριάσεων, 64 δίκλινα δωμάτια και καταλύματα φιλοξενίας, αλλά και γήπεδα τέννις μπάσκετ, βόλεϊ και στίβος

Όλα αυτά με την σημαντική συμβολή της UEFA μέσω του προγράμματος HatTrick, κάνουν τους Σέρβους να ατενίζουν το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία όσον αφορά στην εξέλιξή τους στα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι στη χώρα μας, η οποία προάγει τον αθλητισμό ως εθνικό προϊόν, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και ιδιόκτητο αθλητικό κέντρο το οποίο να χρησιμοποιούν κατά βούληση οι εθνικές ομάδες.

Σε ό,τι αφορά στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις που "δανείζεται" η ΕΠΟ, πριν από ακριβώς 13 μήνες (20/11/2012), παρουσία του τότε Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, υπογράφηκε Ιδιωτικό Συμφωνητικό Παραχώρησης Αθλητικών Χώρων και Εγκαταστάσεων, μεταξύ των διοικήσεων της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγ. Κοσμά.

Παραχωρήθηκαν έως 31.12.2013, στο Ε.Α.Κ.Ν. Αγ. Κοσμά, η χρήση, η διοίκηση και η διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται χωροταξικά σε αυτό, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμα έτος, δηλαδή έως τις 31.12.2014.

Επομένως όλες οι επιμέρους αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά παραμένουν στην υπηρεσία του ελληνικού αθλητισμού, θα εξακολουθούν να λειτουργούν με την έως σήμερα μορφή τους, θα είναι μόνιμα ανοικτές και φυσικά στη διάθεση της νεολαίας, όλων των αθλητικών φορέων, καθώς και του κοινωνικού συνόλου.

Ολα τα παραπάνω ενδέχεται βέβαια να αλλάξουν, αν τελικά ευοδωθεί η συμφωνία και τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα μετακομίσουν στην Παιανία, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα επετεύχθη η συμφωνία για αγορά του πρώην κέντρου του Παναθηναϊκού από την ΕΠΟ έναντι 11 εκατομ.€.

Προσωπικά θεωρώ ότι από το ποδόσφαιρο μέχρι την... Eurovision η Ελλάδα χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερες επιτυχίες, ώστε το ηθικό να μένει ψηλά, τις σκληρές μέρες που ζούμε.

Κι ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο όπως αυτό που κατασκεύασαν οι Σέρβοι με χρήματα της UEFA, θα μπορούσε να φανεί αυτονόητα, εξαιρετικά χρήσιμο acadimies.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ