2012-04-14 10:36:05
Φωτογραφία για Το καθιερωμένο έθιμο το βράδυ της Ανάστασης
Το Μεγάλο Σάββατο είναι η γιορτή της Ανάστασης, κατά την οποία ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε νεκρών, δηλαδή το σώμα του ξανάζησε και αφού ενώθηκε πάλι με την ψυχή του, «ανελήφθη» στους ουρανούς. Μεγάλη είναι η ποικιλία εθίμων και τελετουργικών που ακολουθούνται ανά την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που αποτελούν κοινό σημείο αναφοράς από σχεδόν όλες τις περιοχές.

Σε όλες τι εκκλησίες της χώρας μας, η μεγάλη λειτουργία της Ανάστασης και το αποκορύφωμα γίνεται τα μεσάνυχτα, όπου ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία αργά το βράδυ μεταφέροντας μαζί λαμπάδες και κεριά, ενώ πέφτουν πολλά πυροτεχνήματα. Τα μεσάνυχτα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και ο ιερέας ψάλει το «Δεύτε Λάβετε Φώς». Το Φως αυτό οι πιστοί το μεταφέρουν στα σπίτια τους.

Μπαίνοντας «σταυρώνουν» πρώτα το ανώφλι της εξώπορτας, ενώ παλαιότερα ανανέωναν και το φως του καντηλιού ή ακόμη μετέδιδαν το καινούργιο φως στα στείρα ζώα και τα άκαρπα δέντρα, για να τους εξασφαλίσουν γονιμότητα. Στην συνέχεια, ο κόσμος σπάει κόκκινα αυγά και εύχεται Χριστός Ανέστη, φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό. Κατά την επιστροφή στο σπίτι πολλοί φτιάχνουν ένα σταυρό πάνω από την πόρτα με την αιθάλη του κεριού. Το τραπέζι είναι στρωμένο με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά και πασχαλιάτικες λιχουδιές. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ