2012-04-14 10:36:36
Φωτογραφία για ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται για όλους τους φορολογούμενους

Σε περαιτέρω μείωση των υψηλών συντάξεων άνω των 1.600 ευρώ, περικοπές στα εφάπαξ που χορηγούν τα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα καθώς και στις παροχές των επικουρικών ταμείων που ενοποιούνται από την 1η Ιουλίου θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τα μέτρα αυτά επιβάλλονται από την απαίτηση της τρόικας να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5%.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας μόνο για την κάλυψη των πόρων που θα χάσουν τα Ταμεία από τη μείωση των εισφορών θα απαιτηθεί ποσό που αντιστοιχεί με το 10% των συνταξιοδοτικών παροχών.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, αν και η διάταξη που προέβλεπε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες αντικαταστάθηκε από άλλη που αναφέρει ότι τη μείωση θα την αποφασίσει ο υπουργός Εργασίας, το ποσοστό αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα.


Ωστόσο η τρόικα έχει δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι το Σεπτέμβριο για την εκπόνηση μέτρων που θα υποκαθιστούν την απώλεια πόρων.

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται για όλους τους φορολογούμενους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής: 

1. Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40%, για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, και μείωση των φορολογικών κλιμακίων, από οκτώ σε πέντε, με τους εξής συντελεστές:

-0% για εισόδημα έως και 5.000 ευρώ.

-10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.

-20% για το κλιμάκιο από 10.001 έως και 30.000 ευρώ.

-30% για το κλιμάκιο από 30.001 έως 60.000 ευρώ. 

-40% για το εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.

Με την προτεινόμενη κλίμακα, φορολογούμενοι με εισοδήματα από 11.000 έως 21.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους από 30 έως και 280 ευρώ.

2. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών με την πρόβλεψη αντικατάστασής τους από κοινωνικά επιδόματα που θα χορηγούνται στους οικονομικά ασθενέστερους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

3. Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων προβλέπεται να είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα και κινητά, όπως οι μετοχές κ.λπ.), καθώς και άλλες παράμετροι, όπως ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος. Τα αντικείμενα κριτήρια θα είναι μαχητά.

4. Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%.

5. Ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Στόχος είναι η στόχευση του ειδικού τέλους ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο. Και αυτό, διότι τα πληροφοριακά συστήματα δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τόσο σύνθετους υπολογισμούς. Μάλιστα, αν αλλάξουν ο αντικειμενικές αξίες, κυρίως οι τιμές ζώνης σε κάθε περιοχή, είναι αδύνατο πριν από το 2014 να ενοποιηθούν οι φόροι στα ακίνητα.

6. Οι συντελεστές ΦΠΑ, προς το παρόν, θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα. Αν και η τρόικα έχει ζητήσει να καταργηθούν τα ειδικά καθεστώτα, εν τούτοις φαίνεται ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον για το τρέχον έτος οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου.

7. Νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, όπως αναφέρει η "Καθημερινή",  οι τιμές ζώνης να εξομοιωθούν με τις εμπορικές τιμές και να αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας «τράπεζας τιμών» και σε πρώτη φάση θα βασιστεί σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Πάντως, η εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα οδηγήσει αυτομάτως στην αύξηση των φόρων για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα, θα αυξηθούν οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων, το ειδικό τέλος ακινήτων που είναι συνδεδεμένο με τις αντικειμενικές αξίες, ενώ θα προστεθούν και νέοι υπόχρεοι στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Πάντως πέραν όλων αυτών που είναι απόρροια του μνημονίου, οι δανειστές μας  στέλνουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Με ηχηρές παρεμβάσεις τους υπενθυμίζουν ότι είναι απαράβατος όρος μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου να υπάρξει ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση.

ΕΕ και ΔΝΤ  δεν θέλουν μια αδύναμη κυβέρνηση και θεωρούν καταστροφικές τις διαδοχικές εκλογές. Οπως γράφει η εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ, στις Βρυξέλλες αλλά και στο ΔΝΤ παρακολουθούν αναλυτικά και σε καθημερινή βάση τον τρόπο που εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα, αναλύουν τις δηλώσεις αλλά και τη ρητορική των κομμάτων.

Πρώτη πηγή ανησυχίας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, είναι ο εκτροχιασμός των πολιτικών δυνάμεων σε εξωπραγματικές υποσχέσεις αφού πρακτικά υπονομεύουν την εφαρμογή των υποχερώσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Παράλληλα το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και προσφυγής ξανά σε κάλπες αποτελεί ένα από τα καταστροφικά σενάρια που εξετάζονται σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον και τότε -σημειώνει η εφημερίδα- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η σκληρή αντίδραση απο τους δανειστές που θα επισείσουν τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας.
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ