2013-12-16 21:23:08
Φωτογραφία για Οι δεσμεύσεις έγιναν άμεσα πράξη...
Άμεση πράξη γίνονται από σήμερα (16.12) το μεσημέρι οι δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής Νεάπολης-Συκεών ώστε να μην υπάρχει στο δήμο ούτε μια οικογένεια χωρίς ηλεκτρικό... ρεύμα, αφού άρχισαν ήδη οι επανασυνδέσεις σε όσα νοικοκυριά η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ειδικής επιτροπής που συγκλήθηκε το πρωί στα γραφεία της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Νεάπολης-Συκεών Δημήτρη Απατσίδη, των δυο εκπροσώπων της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της επιτροπής είναι η πρώτη που πραγματοποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο. Κι αυτό, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, καθώς ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ήταν ο μοναδικός δήμος που είχε συγκροτήσει πλήρως το φάκελο με τα στοιχεία των πολιτών-καταναλωτών που έχρησαν άμεσης ανάγκης, και τον οποίο είχε παραδώσει έγκαιρα στις υπηρεσίες της Επιχείρησης πριν ακόμη και από τη σύσταση των επιτροπών.


«Το πρόβλημα το ζούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, εδώ και πολλούς μήνες, και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε την έκρηξή του για να ασχοληθούμε με τους συνανθρώπους μας ώστε να συμβάλλουμε στην ανακούφισή τους. Όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κοινωνικές δομές του δήμου μας είχαμε πλήρη εικόνα της κατάστασης και των αναγκών και προσφέραμε ουσιαστικές υπηρεσίες υποστήριξής τους. Έτσι, στην έναρξη της υλοποίησης των σχετικών αποφάσεων, ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε λύσεις στο καυτό πρόβλημα της ηλεκτροδότησης προκειμένου να αποφύγουμε οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα με παρεμβάσεις του στο δημόσιο διάλογο κατέθετε άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις κι ασκούσε πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις για τη ρύθμιση κι αντιμετώπιση του προβλήματος.

Άμεση επανασύνδεση και διευκολύνσεις

Κατά τη συνεδρίασή της η επιτροπή, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία του Υποκαταστήματος Κεντρικής Θεσσαλονίκης της ΔΕΗ, εξετάστηκαν και οι 25 περιπτώσεις οικογενειών στις οποίες είτε είχε γίνει απλή διακοπή ρεύματος είτε είχε αφαιρεθεί ο μετρητής («χελώνα»).

Στην πρώτη περίπτωση, που αφορά 14 οικογένειες, δόθηκε εντολή στα ειδικά συνεργεία της ΔΕΗ να προχωρήσουν άμεσα στις επανασυνδέσεις, κάτι που άρχισε από νωρίς το μεσημέρι και επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε διάστημα λίγων ωρών. Στη δεύτερη περίπτωση, που αφορά 11 οικογένειες από τις οποίες αφαιρέθηκε η «χελώνα», αποφασίστηκε να γίνουν ειδικές διευκολύνσεις ώστε να υπάρξει άμεση επανασύνδεση χωρίς ταλαιπωρία.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Δ.Απατσίδης, «αυτοί οι συμπολίτες μας πρέπει να απευθυνθούν στο Συμβουλευτικό Σταθμό στο δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών στις Συκιές, όπου το ειδικό επιστημονικό προσωπικό προσφέρει τις υπηρεσίες του για την ολοκλήρωση του φακέλου και των τυπικών προϋποθέσεων που απαιτούνται».

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι θα προσέλθουν στα γραφεία του δήμου με την αστυνομική τους ταυτότητα, με τη βοήθεια στελεχών του δήμου θα συμπληρώσουν την υπεύθυνη δήλωση ότι είναι χρήστες της παροχής που διακόπηκε ή θα παρουσιάσουν μισθωτήριο συμβόλαιο του διαμερίσματος ή της κατοικίας, ενώ ο δήμος αναλαμβάνει να τους εξασφαλίσει υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου-εγκαταστάτη που θα βεβαιώνει ότι το ακίνητο μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί. Στη συνέχεια, οι καταναλωτές θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα έγγραφα στη ΔΕΗ (στα υποκαταστήματα των οδών Τσιμισκή και Αγ.Δημητρίου), για να γίνει αμέσως η τοποθέτηση νέας «χελώνας» χωρίς να απαιτείται η εφάπαξ εξόφληση της οφειλής από την κατανάλωση ρεύματος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής επιβεβαιώθηκε ότι σε καμία οικογένεια από τις 1.706 που εντάσσονται στον κατάλογο των ωφελούμενων κοινωνικών δομών του δήμου Νεάπολης-Συκεών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Εστιατόριο-Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, κ.λπ.), όπως και όσοι είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, δεν θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης, ακόμη και αν έχουν λάβει σχετική ειδοποίηση.

«Δεν αρκούν μόνο αυτά...»

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν πρέπει να σταθούμε μόνο σ’ αυτά».

«Πρόκειται σίγουρα για θετική εξέλιξη, παρά του ότι μπορούσε να σημειωθεί πολύ νωρίτερα, εάν κάποιοι έτειναν ώτα ευαισθησίας στις εκκλήσεις και τις επισημάνσεις μας μήνες πριν. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν μπορούμε να επαναπαυθούμε και να εφησυχάσουμε στη λειτουργία και τις αποφάσεις αυτής της επιτροπής, που σίγουρα συνιστούν μια ανακούφιση για τις κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες και τους σκληρά δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, αλλά να προχωρήσουμε με τόλμη κι ευαισθησία σε μεγαλύτερες αποφάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά, επαναφέροντας τις προτάσεις που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα για την επανεξέταση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ, για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις πληρωμής οφειλών και τη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Από την πλευρά του, ο κ.Απατσίδης καλεί όσους βρίσκονται σε δυσχερή θέση να απευθύνονται στις δημοτικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτησή τους. «Ο δήμος μας βρέθηκε έτοιμος για μια ακόμη φορά ώστε να δώσει λύση σε προβλήματα συμπολιτών μας. Πιθανότατα να υπάρχουν κι άλλοι πολλοί που είτε δεν γνωρίζουν πλήρως είτε δεν έχουν προλάβει να κινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά κι ορισμένοι που διστάζουν ή έχουν ενδοιασμούς να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους. Όλους αυτούς τους καλούμε να προστρέξουν στις υπηρεσίες του δήμου μας διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σ’ ένα διακριτικό περιβάλλον και να νιώσουν ότι όντως κάποιος είναι στο πλευρό τους, με σεβασμό πάντα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», δηλώνει.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ