2012-04-14 16:30:05
Φωτογραφία για Τσόμσκι στον ΣΚΑΪ: Καταστροφή τα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα
Ο σημαντικότερος εν ζωή στοχαστής του 20ου αιώνα που έχει αφήσει πίσω του πλήθος βιβλίων και άρθρων γύρω από τους θεματικούς τομείς της γλωσσολογίας, της φιλοσοφίας και της ιστορίας της διανόησης μιλάει απόψε το βράδυ στις 9 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Ο 84χρονος διάσημος Αμερικανός καθηγητής γλωσσολογίας και φιλοσοφίας του ΜΙΤ, Νόαμ Τσόμσκι σε μία συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στον Θάνο Δημάδη από το προσωπικό του γραφείο στη Βοστόνη απαντάει σε ερωτήσεις που αφορούν την Ελλάδα, την κρίση, τη Δημοκρατία και το μέλλον της Ευρώπης.

Εμφανώς βαθύς γνώστης της ευρωπαϊκής και ελληνικής πραγματικότητας, ο Νόαμ Τσόμσκι δεν αποκλείει ακόμα και την κατάρρευση της Ευρώπης στο μέλλον "όσο αρχίζουν να εκλείπουν οι αρχές πάνω στις οποίες είχε βασίσει την ύπαρξή της. Μία εξ αυτών είναι φυσικά η κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και η κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κρατών" όπως λεει. Ασκεί σκληρή κριτική στην Τρόϊκα για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει στις ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα για την περίπτωση της Ελλάδας χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή "ως καταστροφή".


Ο Νόαμ Τσόμσκι στοχοποιεί την ΕΚΤ αφού εκφράζει την πεποίθηση ότι "το ΔΝΤ είναι το μέλος της Τρόικα που είναι το λιγότερο καταπιεστικό" ως προς την επιβολή αυτής της πολιτικής ενώ αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα σημειώνει ότι "οι πολίτες στη χώρα δεν έχουν πολιτικές επιλογές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους". Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές απέναντι στην κρίση τονίζοντας ότι "καμία από αυτές δεν είναι ανώδυνη". Μεταξύ αυτών των επιλογών συγκαταλέγεται "η επιλογή να αποφασίσει να προχωρήσει σε μία ριζική αλλά εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δομική αναδιάταξη στο εσωτερικό της".

Υποστηρίζει ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σφοδρό έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη. "Οι κυβερνήσεις καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τους ψηφοφόρους αλλά και τους διεθνείς επενδυτές και πιστωτές οι οποίοι καθημερινά, από στιγμή σε στιγμή διεξάγουν δημοψηφίσματα για τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Και αν αυτές οι πολιτικές δεν τους αρέσουν τότε πιέζουν για να τις αλλάξουν προς το συμφέρον τους. Έτσι η αξιολόγηση των πολιτικών γίνεται κατ' αρχήν από τις αγορές και όχι τους πολίτες" δηλώνει ο φημισμένος Αμερικανός θεωρητικός.

Ολόκληρη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Νόαμ Τσόμσκι αποκλειστικά στον Θάνο Δημάδη θα μπορέσετε να την παρακολουθήσετε στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στις 9 το βράδυ. Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ