2013-12-17 19:50:08
Φωτογραφία για 22ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο στην Αθήνα
Με τη συμμετοχή 1.000 περίπου επαγγελματιών υγείας, κυρίως ειδικών πνευμονολόγων και ειδικευόμενων, πραγματοποιήθηκε το 22ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο στην Αθήνα, με βασικά θέματά την πρόληψη και τη θεραπεία των αναπνευστικών διαταραχών.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ανακοινώθηκαν περισσότερες από 200 εργασίες κλινικών και ερευνητικών κέντρων όλης της χώρας με λίαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα νοσήματα του αναπνευστικού στη χώρα μας, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι πως οικονομική κρίση συσχετίζεται με χαλάρωση της πρόληψης και τις κακές συνθήκες διατροφής και διαβίωσης.

Όπως επισήμανε στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης, «στην οικονομική κρίση πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι για το καλό των ασθενών μας. Τα νοσήματα των πνευμόνων έχουν άμεση σχέση με την οικονομική κρίση
. Η κακή διατροφή, ο συγχρωτισμός, η μετανάστευση, η φυματίωση, το κάπνισμα, όχι προληπτικοί έλεγχοι, τα εμβόλια, η αιθαλομίχλη, η ΧΑΠ, το άσθμα, αυξάνουν τη νοσηρότητα από το αναπνευστικό. Τα πνευμόνια μας είναι η σημαντικότερη επικοινωνία μας με το περιβάλλον, οι πνευμονολόγοι είναι απαραίτητοι στην πρωτοβάθμια φροντίδα και βέβαια στα νοσοκομεία. Αλλιώς θα περάσει η κρίση και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της στην υγεία».

Ερευνητικές και εκπαιδευτικές υποτροφίες

Το έργο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στον τομέα της έρευνας και εκπαίδευσης είναι μεγάλο. Τα τελευταία δέκα χρόνια διέθεσε περισσότερα από 1.000.000 ευρώ για εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποτροφίες. Τα χρήματα προέρχονται από χορηγίες και από έσοδα των ετησίων Πνευμονολογικών Συνεδρίων. Οι Έλληνες πνευμονολόγοι εκπαιδεύονται στη χώρα μας, στην Ευρώπη, αλλά και την Αμερική στις πιο σύγχρονες τεχνικές και δεξιότητες.

Η τηλεπνευμονολογία, η πολυεπιστημονική προσέγγιση του καρκίνου του πνεύμονα, το υπερηχογράφημα, οι δοκιμασίες άσκησης και οι μελέτες ύπνου, αποτελούν κύρια αντικείμενα της πνευμονολογίας.

Το ελληνικό ερευνητικό έργο στην πνευμονολογία

Μια σύγκριση της παραγωγής ερευνητικού έργου μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, ίδιου πληθυσμού με την Ελλάδα, έδειξε ότι το παραγόμενο ερευνητικό έργο την τελευταία πενταετία στην πνευμονολογία στη χώρα μας είναι εφάμιλλο με το Βέλγιο και τη Σουηδία, σχεδόν διπλάσιο από την Πορτογαλία, τετραπλάσιο από την Ουγγαρία και σχεδόν διπλάσιο από την Αυστρία. Υπάρχει βέβαια και το φαινόμενο φτωχών χωρών, όπως η Ρουμανία με διπλάσιο πληθυσμό από τη χώρα μας να έχει περίπου το ένα/πέμπτο της ελληνικής ερευνητικής δραστηριότητας. Σε μια εποχή που η έρευνα υποχρηματοδοτείται στη χώρα μας, η ευρηματικότητα των πνευμονολόγων και οι χορηγίες κυρίως από τη φαρμακευτική αγορά καλύπτουν αυτή την έλλειψη.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (PUBMED) την τελευταία 5ετία

Α/Α

ΧΩΡΑ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

1

ΣΟΥΗΔΙΑ

9.588.569

2.440

2

ΒΕΛΓΙΟ

11.156.136

2.283

3

ΕΛΛΑΔΑ

10.815.197

1.975

4

ΑΥΣΤΡΙΑ

8.464.554

1.220

5

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

10.562.178

1.093

6

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

9.906.000

484

-

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

20.121.646

425

Το επιστημονικό πρόγραμμα του 3ήμερου Συνεδρίου περιελάμβανε διαλέξεις Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επιστημόνων, «Στρογγυλά Τραπέζια» επίκαιρης θεματολογίας, συνεδρίες προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων, δορυφορικά Συμπόσια και διαλέξεις.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ