2013-12-18 11:07:07
Φωτογραφία για Είκοσι φοιτητές κρατούν κλειστή τη Φιλοσοφική Σχολή
του Απόστολου Λακασά

Από την άλλη, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει προγραμματίσει συνεδρίαση για την Παρασκευή ώστε να εξετάσει τους τρόπους αναπλήρωσης των μαθημάτων τα οποία χάθηκαν λόγω του τρίμηνου «λουκέτου» του ΕΚΠΑ. Το ΕΚΠΑ πάντως θα μετατραπεί σε εξεταστικό κέντρο. Ενδεικτικό είναι ότι για την αναπλήρωση του χαμένου χρόνου στη Νομική Σχολή, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να γίνουν οι διπλές εξετάσεις (των περιόδων Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου) αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κατόπιν, θα αρχίσει το εαρινό εξάμηνο κανονικά και θα γίνει συνδιδασκαλία κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου, τουλάχιστον ορισμένων βασικών μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου όλων των ετών. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει εκ νέου διπλή εξεταστική τον Ιούνιο!

Ειδικότερα, χθες πολλοί φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής -μερικοί με τους γονείς τουςαποφάσισαν να ανηφορίσουν στην Πανεπιστημιούπολη ελπίζοντας πως η σχολή θα λειτουργεί
. Αλλωστε, φοιτητικές παρατάξεις αλλά και μεμονωμένοι φοιτητές κατήγγειλαν ότι η γενική συνέλευση των φοιτητών που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα (άρχισε στις 4 μ.μ.), και στην οποία αποφασίσθηκε η κατάληψη, έγινε με μικρή συμμετοχή. Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια στιγμή γίνονταν μαθήματα σε άλλα αμφιθέατρα. Μάλιστα, πληροφορίες της «Κ» ανέφεραν ότι χθες γινόταν προσπάθεια από κάποιους φοιτητές, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να γίνει σήμερα νέα συνέλευση των φοιτητών.

Τελικά, οι έξι πόρτες του κτιρίου της Φιλοσοφικής ήταν κλειδωμένες. Μόνο σε μία πλαϊνή είσοδο υπήρχαν περί τους 20 φοιτητές που δήλωναν «καταληψίες». Θέλουν να συμπαρασταθούν στην απεργιακή επιτροπή των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, που είναι απομονωμένη, αφού οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν σταματήσει την απεργία.

Η κατάληψη της Φιλοσοφικής προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις, με τα βέλη να στρέφονται προς τις ηγεσίες της σχολής αλλά και των επιμέρους 11 τμημάτων της. Ενδεικτική είναι η επιστολή που έστειλε προς την κοσμήτορα της σχολής Αμαλία Μόζερ, αλλά και προς το υπ. Παιδείας, η καθηγήτρια του Ιστορικού-Αρχαιολογικού και μέλος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ Ελένη Μαντζουράνη. «Το εξάμηνο έχει χαθεί με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον όλων μας. Σας καλώ να κάνετε επίσημη παρέμβαση με συγκεκριμένο περιεχόμενο, όχι ευχολόγια. Δεν μπορεί η σχολή να τελεί υπό τον έλεγχο ανεξέλεγκτων μικρο-ομάδων», λέει η κ. Μαντζουράνη. Και τονίζει: «Με την ηχηρή πολύμηνη σιωπή της Κοσμητείας -τουλάχιστον έτσι εγώ την προσλαμβάνω- έχουν ήδη καταρρακωθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος όλων μας».

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ