2013-12-18 11:11:59
Φωτογραφία για Η Τεχεράνη περιμένει τα πέντε συστήματα S-300 από τη Ρωσία, σύμφωνα με την ιρανική πρεσβεία
Το Ιράν θεωρεί νόμιμη τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη Ρωσία για την αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-300, δήλωσε χθες ο πρέσβης του Ιράν Μεντί Σανάι, ενώ ανέφερε ότι «επειδή τα εν λόγω οπλικά συστήματα είναι αμυντικά, δεν παραβιάζεται κανένας διεθνής νόμος, κανόνας ή κανονισμός». Ο Ιρανός πρέσβης είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον  Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στο Ιράν, έκανε λόγο για «καλή πρόθεση» από την πλευρά της Μόσχας και δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι τα S-300 θα παραδοθούν στο Ιράν».

Στα τέλη του 2007 η Ρωσία είχε συμφωνήσει να προμηθεύσει το Ιράν με πέντε αντιπυραυλικά συστήματα S-300 αντί 800.000.000 δολαρίων. Το 2010 ακύρωσε την εν λόγω σύμβαση, ευθυγραμμιζόμενη με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγόρευε συγκεκριμένες εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τεχεράνη, ως μέρος νέου γύρου κυρώσεων  κατά του πυρηνικού προγράμματος. Το Ιράν «απάντησε» καταθέτοντας στο Διατητικό Δικαστήριο της Γενεύης αγωγή κατά της ρωσικής κρατικής εταιρίας κατασκευής όπλων Rosoboronexport, ζητώντας αποζημίωση υψους 4 δισ. δολαρίων.


Ο Ιρανός πρέσβης είπε σε συνέντευξη Τύπου του RIA Novosti ότι η χώρα του ελπίζει πως η Ομάδα των Έξι διεθνών διαπραγματευτών στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία), της οποίας ηγείται η επικεφαλής του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Αστον, θα τηρήσει τις προκαταρκτικές συμφωνίες που έκαναν με την Τεχεράνη τον περασμένο μήνα στη Γενεύη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, να σταματήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και να επιτρέψει σε διεθνείς επιθεωρητές να ελέγξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του. Σε αντάλλαγμα θα μειωθούν οι κυρώσεις εις βάρος του Ιράν κατά περίπου επτά δισεκατομύρια δολάρια.

Πηγή: RIA Novosti 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ