2012-04-14 21:03:44
Φωτογραφία για Πράσινο φως από τον ΟΗΕ για αποστολή παρατηρητών στη Συρία
Η Ρωσία και η Κίνα συντάχθηκαν... με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να εγκρίνουν την ανάπτυξη έως και 30 άοπλων παρατηρητών στη Συρία, οι οποίοι θα επιτηρήσουν την εύθραυστη εκεχειρία στη χώρα όπως έχει ζητήσει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Άναν.

Είναι το πρώτο ψήφισμα του 15μελούς Συμβουλίου που εγκρίνεται μετά το ξέσπασμα της αντικυβερνητικής εξέγερσης στη Συρία πριν από 13 μήνες.

Δύο φορές στο παρελθόν η Μόσχα και το Πεκίνο έθεσαν βέτο σε αποφάσεις του Συμβουλίου που καταδίκαζαν την επίθεση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στους διαδηλωτές που αντιτίθενται στη διακυβέρνησή του.

Αν και η Ρωσία, στενός σύμμαχος και προμηθευτής όπλων της Συρίας, ψήφισε υπέρ της απόφασης, ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, κατέστησε σαφές ότι υπάρχουν όρια στο είδος της δράσης του ΟΗΕ που η Μόσχα μπορεί να υποστηρίξει.


"Από σεβασμό για την κυριαρχία της Συρίας έχουμε προειδοποιήσει εναντίον καταστρεπτικών προσπαθεών εξωτερικής ανάμειξης ή επιβολής οποιουδήποτε είδους παραπλανητικών χρονοδιαγραμμάτων", είπε.

Το ψήφισμα 2042 αναφέρει ότι το Συμβούλιο "καταδικάζει τις εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις συριακές αρχές, καθώς και οποιεσδήποτε καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ένοπλες οργανώσεις, υπενθυμίζοντας πως οι υπεύθυνοι θα θεωρηθούν υπόλογοι".

Το ψήφισμα καλεί "όλα τα μέρη, περιλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή ένοπλης βίας".

Περιλαμβάνει επίσης μια αόριστη προειδοποίηση προς τη Δαμασκό, λέγοντας πως το Συμβούλιο θα "εκτιμήσει την εφαρμογή αυτής της απόφασης προκειμένου να μελετήσει κατάλληλα περαιτέρω βήματα".

Ο εκπρόσωπος του Άναν, Άχμαντ Φάουζι, δήλωσε χθες πως η πρώτη ομάδα των παρατηρητών βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για τη Συρία μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει την ανάπτυξή τους.

Η αποστολή αυτή, στην πλήρη ανάπτυξή της, αναμένεται να περιλαμβάνει 250 άνδρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Η ανάπτυξή της θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες και θα απαιτήσει ένα νέο ψήφισμα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ψήφισμα απαιτεί επίσης από τη Δαμασκό να εγγυηθεί την ασφάλεια των παρατηρητών, την ελευθερία διακίνησής τους, η οποία πρέπει να είναι "πλήρης, χωρίς εμπόδια και άμεση", καθώς και την εμπιστευτικότητα των επικοινωνιών τους.

Οι 15 χώρες-μέλη ζητούν επίσης από τη συριακή κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις εξεγερμένες πόλεις, σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Άναν.
newscode.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Καλή Ανάσταση
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Καλή Ανάσταση
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ