2012-04-15 01:49:04
Φωτογραφία για Το πασχαλινό τραπέζι θέλει «ρέγουλα»
Μετά τη «λιτότητα» και την ισχνή παρουσία ζωικών λιπαρών κατά την περίοδο της Νηστείας, που για άλλους είναι πολυήμερη και για άλλους ολιγοήμερη μεταβαίνουμε στο τραπέζι της Ανάστασης και του Πάσχα, με τον πλούτο ζωικού λίπους και πρωτεΐνης, από κρέατα, αυγά και τυριά.

Το «πέρασμα» αυτό, όμως, μπορεί να έχει και συνέπειες, όπως είναι η δραματική αύξηση, κατά τις μέρες του Πάσχα, της προσέλευσης στα εξωτερικά ιατρεία για καρδιαγγειακά και γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, ακολουθήστε τις συμβουλές του κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Δημήτρη Π. Μπερτζελέτου, αντιπροέδρου της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας.

* Να τρώτε «συγκεντρωμένα». Το «τσιμπολόγημα» στο πόδι, πάνω και γύρω από το αρνί, είναι πολύ κακή συνήθεια, διότι δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο τρώμε. Αν συνεπώς θέλετε να φάτε, καθίστε στο τραπέζι.

* Προτιμήστε το κατσίκι αντί για το αρνί, διότι έχει λιγότερο λίπος.


* Να συνοδεύσετε το κρέας με άφθονη σαλάτα. Οι σαλάτες διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, δεν έχουν πολλές θερμίδες (εφ’ όσον βεβαίως είναι απλές χωρίς σως και ντρέσιγκς).

* Αποφύγετε το ψωμί. Πρόκειται για έξτρα θερμίδες χωρίς νόημα, από τη στιγμή που στις μέρες της νηστείας μάλλον το έχετε τιμήσει αρκετά.

* Να τρώτε αργά, για να διευκολύνετε την πέψη, αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα.

* Να πίνετε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια). Σε μέρες εκτός ρουτίνας συνήθως η λήψη του νερού υποβαθμίζεται, όμως είναι ακόμα πιο κρίσιμη γιατί βοηθά στην καλύτερη πέψη, αλλά και στη δημιουργία του αισθήματος κορεσμού της πείνας.

* Μην αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα άλλα πασχαλινά εδέσματα, είναι συνήθως ήδη «υπεραλατισμένα».

* Επειδή τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία καλό είναι να προσέξετε την κατανάλωσή τους. Προτεινόμενοποτό είναι το κρασί ή και η μπύρα. Μην καταναλώνετε αλκοόλ πριν από το γεύμα καθώς μπορεί να σας «ανοίξει» την όρεξη.

* Προσοχή στα γλυκά. Αν έχετε φάει πολύ στο πασχαλινό τραπέζι, καλό είναι να το αποφύγετε. Επειδή πάντως μιλάμε μόνο για μία ή το πολύ δύο μέρες, φροντίστε τουλάχιστον να φάτε γλυκά με λίγες θερμίδες, όπως γιαουρτόγλυκο, ζελέ με κρέμα και φρέσκα φρούτα, μπουκίτσες γλυκών ή μία λεπτή φέτα τσουρέκι. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ