2013-12-24 23:59:06
Φωτογραφία για Ελέγχους για ρυπογόνες εστίες και καύσεις από το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος
Με αφορμή τις επικρατούσες συνθήκες από συνδυασμό μετεωρολογικών, θερμοκρασιακών και οικονομικών συνθηκών, που αναγκάζουν τους πολίτες να καταφεύγουν σε καταστάσεις θέρμανσης εσωτερικών χώρων, που επιδρούν δυσμενώς τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον της κατοικίας, όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον αστικών περιοχών, αλλά και στην Δημόσια Υγεία, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων υπενθυμίζει στους πολίτες τα παρακάτω:

1. Απαιτείται συνεργασία και ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών για ελαχιστοποίηση των κινδύνων, που αφορούν την προστασία της υγείας όλων των πολιτών.

2. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ΥΠΕΚΑ, Υπουργείου Υγείας και τοπικών Αρχών και αρμοδίων Υπηρεσιών.

3. Ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας μιας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.


4. Το μεγαλύτερο μέρος του καπνού ενός αναμμένου τζακιού παραμένει εντός του σπιτιού, ενώ το τζάκι συνεισφέρει ελάχιστα στη συνολική θέρμανση του σπιτιού και η θερμαντική του αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με την παραγωγή επικίνδυνων ρύπων.

5. Τα παραδοσιακά συγκεκριμένα μέσα θέρμανσης, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την χρήση τους, καθώς λάθη και παραλείψεις μπορεί πολλές φορές να έχουν επικίνδυνα και τραγικά αποτελέσματα.

6. Με την χρήση τους και κατά τις ώρες υπέρβασης τιμών σε αιωρούμενα στερεά σωματίδια και ύπαρξης αιθαλομίχλης επιβαρύνεται γενικά η Δημόσια Υγεία όλου του πληθυσμού, αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητος πληθυσμός υποκείμενος σε περισσότερες επιπτώσεις στην υγεία είναι βρέφη, μικρά παιδιά, αθλούμενοι και άτομα υποκείμενα σε έντονη σωματική δραστηριότητα, εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους, ηλικιωμένα άτομα και ασθενείς, κυρίως με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

7. Παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και την έκθεσή τους σε επιβαρυμένο περιβάλλον τις συγκεκριμένες βραδινές κυρίως ώρες.

8. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καύσιμη ύλη που χρησιμοποιούν σε ξυλόσομπες και τζάκια, με γνώση ότι εμποτισμένη ξυλεία με χημικές ύλες, βερνίκια, χρώματα πλαστικά και γενικά άχρηστα αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και μόνιμες βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα, ανεξάρτητα αν καίγονται σε κλειστό χώρο ή στο ύπαιθρο. Ενώ βεβαίως εισέρχονται και στην τροφική αλυσίδα.

9. Τυχόν σε χρήση πέλετ θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμο και με επίσημη πιστοποίηση ασφαλούς χρήσης.

10. Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές αν διαπιστώσουν καύση υπόπτων υλών σε χώρους της περιοχής τους.

11. Άτομα με άσθμα, βρογχίτιδα, εμφύσημα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές φαρμάκων και οξυγονοθεραπείας, ενώ οι καρδιοαναπνευστικοί ασθενείς αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής.

12. Το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος θα ελέγξει άμεσα πιθανές ρυπογόνες εστίες και βιομηχανίες για τυχόν προκαλούμενους αέριους ρύπους.

13. Αυτονόητη είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στην λειτουργία των καυστήρων θέρμανσης πολυκατοικιών και κινητήρων οχημάτων, όπως και στην λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Για τυχόν υπερβάσεις θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων των αυστηρών προστίμων.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μαγνησίας παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα δημοσιευθεί νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρξει ανάγκη.

magnesianews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ