2013-12-24 23:45:07
Φωτογραφία για Αποζημιώσεις-Τουρκία: Διαλλακτικοί πλέον με τους Ισραηλινούς…
Δεν είναι τυχαίο που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φροντίζει επιμελώς να μην δημιουργεί εντάσεις με τους Ισραηλινούς, αλλά κινείται βορείως των κατεχομένων, όπου είναι σχετικά ανώδυνη περιοχή, με τη Λευκωσία απλώς να γκρινιάζει ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι προκλητικές και συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Όπως φαίνεται τίποτε δεν είναι τυχαίο, αφού όλα εντάσσονται στο πλαίσιο επιδίωξης του μεγάλου στόχου, που δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή στη νομή των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Άρα, η ώρα έχει έρθει για να γίνουν τα πρώτα βήματα εξομάλυνσης των σχέσεων με τους Ισραηλινούς.

Η αποκάλυψη γίνεται ταυτόχρονα από ισραηλινά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι δυο πλευρές συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για έναν καινούργιο «γύρο» συνομιλιών αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά, ένα θέμα στο οποίο οι απόψεις των δυο πλευρών δεν συνέκλιναν, αφού η διαφορά ανάμεσα στο ποσό που διεκδικούσαν οι Τούρκοι και αυτό που ήταν διατεθειμένοι να καταβάλλουν οι Ισραηλινοί, παρέμενε μεγάλη.


Έγινε όμως το «θαύμα». Η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον πολύπειρο υφυπουργό Εξωτερικών (τον γνωρίζουμε καλά από τα ελληνοτουρκικά), διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου, εμφανίστηκε πολύ πιο διαλλακτική, κάτι που συνιστά θεαματική αλλαγή στην τουρκική στάση και ήδη αξιολογείται.

Η συμφωνία είναι έτοιμη και λείπει μόνο το ποσό, με τις διαφορές ανάμεσα στα δύο μέρη να έχουν περιοριστεί. Άρα είναι μόνο θέμα χρόνου… κι αυτό προκύπτει από δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου στη Haaretz.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην επανέναρξη απευθείας πτήσεων των ισραηλινών αερογραμμών προς και από την Τουρκία και προφανώς δίνει ένα κλίμα. Αυτό που δεν είδαμε στις πηγές όπου διαβάσαμε την είδηση, είναι η «διάσταση Γκιουλέν» και θα εξηγήσουμε Εάν ενθυμούμαστε καλώς, πολλές από τις οικογένειες των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά, είχαν προβεί σε εξαιρετικά επιθετικές δηλώσεις αναφέροντας ότι γι’ αυτούς το ζήτημα των χρημάτων ήταν δευτερεύων και πως μεγαλύτερη σημασία έχει… η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα.

Πόσο απίθανο είναι άνθρωποι του Γκιουλέν να τους πιάσουν και να τους πείσουν (έχουν πολλούς τρόπους…) να μην αλλάξουν τη στάση τους; Υποτίθεται, ότι ο Γκιουλέν έχει αλλάξει με τα χρόνια τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ (αρχικά δεν διέφερε σε τίποτα από αυτή… του Ιράν), όμως η υπόθεση προσφέρεται ως τακτικό όπλο στη μάχη του με τον Ερντογάν, χωρίς βέβαια, θεωρούμε, να κάνει και τη μεγάλη διαφορά…

defence-point.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ