2013-12-25 08:54:03
Φωτογραφία για ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ
Το οξύ πρόβλημα με την αιθαλομίχλη που καλύπτει Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας από την υπερβολική καύση ξύλων θα συζητηθεί σε σύσκεψη που θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου, στις 10:00 το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, καθώς και του υπουργού Ενέργειας Γ. Μανιάτη. Μετά το τέλος της σύσκεψης, στις 11:30, με θέμα το συντονισμό δράσεων για την αιθαλομίχλη θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών.

Ευνοϊκές οι συνθήκες  για συσσώρευση ρύπων Τετάρτη και Πέμπτη

Η  μαζική στροφή του κόσμου στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, λόγου του υψηλού κόστους για την αγορά πετρελαίου, έχει σαν αποτέλεσμα την καθημερινή πρόκληση ολοένα και μεγαλύτερης συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, προκαλώντας το τοξικό νέφος της αιθαλομίχλης. Σύμφωνα με την ΕΜΥ το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπων τις πρωινές ώρες για την Τετάρτη και την Πέμπτη.


Έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα χθες Τρίτη ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλής ανακοίνωσε τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας τη συνέχισης του φαινομένου των υψηλών συγκεντρώσεων.

Τη Δευτέρα για μια ακόμη φορά η πόλη των Ιωαννίνων καλύφθηκε από ένα τοξικό νέφος

Οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων έφθασαν τα 167 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σύμφωνα  με τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόκειται για υψηλό ποσοστό ατμοσφαιρικών ρύπων που ξεπερνά τα 150 μικρογραμμάρια, όριο το οποίο τέθηκε για τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Προειδοποιήσεις Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την αιθαλομίχλη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έχει ήδη προειδοποιήσει για την λήψη άμεσων μέτρων προφύλαξης αλλά και για τις τρομερές συνέπειες που θα επέφερε το τοξικό «νέφος» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια της αιθαλομίχλης.

Τις τελευταίες ημέρες με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στο Μαρούσι και το κέντρο της Αθήνας η αιθαλομίχλη ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, ενώ το πλησίασε σε Πειραιά και Λυκόβρυση. Επίσης αυξημένες ήταν οι τιμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο.

Ο ΙΣΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η αιθαλομίχλη στην καρδιά, στα αγγεία και στους πνεύμονες. Τονίζει δε ότι από  την αιθαλομίχλη είναι τα κρούσματα και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η γενοτοξικότητα και η καρκινογένεση, καθώς επίσης και υποκλινικών μορφών αθηρωμάτωσης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την Ελλάδα

Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της μεγάλης χρήσης καυσόξυλων ως την πιο φθηνή λύση θέρμανσης, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως χώρα υψηλού κινδύνου στους θανάτους της ΧΑΠ (χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας).

ΙΣΑ: Το κόστος για τη δημόσια υγεία μεγαλύτερο από το κόστος για την οικονομία

Επίσης σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έκθεση που κατατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οικονομικό κόστος για τη Δημόσια Υγεία από την έκταση του φαινομένου και τις συνέπειες του σε νοσούντα πληθυσμό, είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό κόστος που θα είχαμε, αν απλά μειωνόταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αναφέρει ο ΙΣΑ και τονίζει ότι προτεραιότητες πρέπει να είναι:

 1) η πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης και 2) η προώθηση μιας επιδοματικής πολιτικής που θα ανακουφίζει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ώστε να μην καταφεύγουν σε απελπισμένες λύσεις, ολέθριες για τη Δημόσια Υγεία.

Συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες πολιτών   

Τις ημέρες που παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αιθαλομίχλης, συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση−δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Σε περίπτωση επιμονής των συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με γιατρό. Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ