2013-12-25 11:08:04
Φωτογραφία για ΟΗΕ: Χιλιάδες οι νεκροί στο Νότιο Σουδάν
 

Για χιλιάδες νεκρούς από τις εμφύλιες συγκρούσεις των τελευταίων ημερών κάνει λόγο αξιωματούχος του ΟΗΕ με δηλώσεις του στο BBC. Στις 12.500, από 7.000 που ήταν,  αυξάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας τον αριθμό των στρατιωτών που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη.

Ο Τόμπυ Λανζέρ συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ μιλώντας στο BBC περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λέγοντας πως είναι αδιαμφισβήτητο ότι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση ο αριθμός των νεκρών στο Νότιο Σουδάν πρέπει να ανέρχεται σε χιλιάδες.

Ν. Σουδάν: H ταραχώδης ιστορία του νεότερου κράτους στον κόσμο

Σημειώνεται ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους με τους μισούς από αυτούς να αναζητούν καταφύγιο σε διάφορες βάσεις που έχει εγκαταστήσει ανά τη χώρα ο ΟΗΕ. Η βία ήλθε ως επακόλουθο της μάχης εξουσίας ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας Σάλβα Κιίρ, ο οποίος ανήκει στη φυλή των Ντίνκα και στον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Ματσάρ, ο οποίος ανήκει στη φυλή των Νούερ, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μαζικές εκτελέσεις με εθνοφυλετικά κριτήρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των συγκρούσεων στο Νότιο Σουδάν


Νωρίτερα η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι έκανε λόγο για ανακάλυψη μαζικών τάφων  στο Μπεντιού της επαρχίας Γιούνιτι καθώς και για άλλους δύο στην Τζούμπα.

Επίσης η Νάβι Πιλάι κάλεσε και τις δύο πλευρές να προστατέψουν τους αμάχους, ενώ σημείωσε ότι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για ενδεχόμενα εγκλήματα.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ν. Σουδάν Σάλβα Κιίρ, τα κυβερνητικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Μπορ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Τζονγκλέι, το οποίο είχε καταληφθεί από τους αντικαθεστωτικούς.

http://www.naftemporiki.gr/story/746675
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ