2013-12-25 16:49:07
Φωτογραφία για Ταϊλάνδη: Σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος από την πρωθυπουργό
Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα παρουσίασε ένα σχέδιο για τη σύσταση ενός ανεξάρτητου μεταρρυθμιστικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους αντιπάλους της που ζητούν... την παραίτηση της προσωρινής κυβέρνησής της και είναι αντίθετοι στη διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο.

Όπως είπε η Γινγκλάκ στο τηλεοπτικό της διάγγελμα, πρόταση αυτή, που γίνεται έπειτα από πολλές εβδομάδες αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων οι οποίες στο απόγειό τους προσέλκυσαν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους, θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή σύντομα, ενώ στο συμβούλιο δεν θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση.

Η σημερινή της πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από τους διαδηλωτές, που αντλούν τη δύναμή τους από τη μεσαία τάξη της Μπανγκόκ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Γινγκλάκ, ένα συμβούλιο που θα απαρτίζεται από 499 προσωπικότητες της Ταϊλάνδης θα εκλεγεί από μια ευρύτερη ομάδα 2.000 προσωπικοτήτων για να εξετάσει τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος της χώρας.


Η πρόταση μοιάζει με αυτήν του επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλωτών Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ο οποίος έχει ζητήσει να συσταθεί ένα «λαϊκό συμβούλιο» το οποίο θα επιλέξει «καλούς ανθρώπους» για να ηγηθούν της χώρας. Η διάφορα είναι ότι, σύμφωνα με την πρόταση της Γινγκλάκ, το συμβούλιο αυτό θα λειτούργει παράλληλα με μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Το συμβούλιο αυτό δεν θα είναι μια κυβερνητική υπηρεσία (…) θα λειτουργεί με βάση τους δικούς του κανόνες και δεν επισκιαστεί ή επηρεαστεί από την κυβέρνηση», επεσήμανε η πρωθυπουργός.

«Υπογραμμίζω ότι η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση (…) θα εφαρμόσει ό,τι αποφασίσει το συμβούλιο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος», πρόσθεσε.

Πάντως οι διαδηλωτές εξακολουθούν να επιθυμούν να μην διεξαχθούν εκλογές, με το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης να έχει ανακοινώσει ότι θα τις μποϊκοτάρει, καθώς πιστεύουν ότι το Puea Thai της Γινγκλάκ, που είναι πάρα πολύ δημοφιλές μεταξύ των φτωχών αγροτών του πολυπληθούς βόρειου και βορειοανατολικού τμήματος της χώρας, θα κερδίσει τις εκλογές, όπως συμβαίνει σε κάθε αναμέτρηση από το 2001.

Το Δημοκρατικό Κόμμα αντλεί την υποστήριξή του από την Μπανγκόκ και τη νότια Ταϊλάνδη, όπως και ο Σουτέπ, όμως δεν έχει κερδίσει τις εκλογές εδώ και 21 χρόνια. Παρόλα αυτά υποστηρίζεται από ένα ισχυρό δίκτυο στην Μπανγκόκ, το οποίο απαρτίζεται από στρατηγούς, γραφειοκράτες και έγκριτους συντηρητικούς που αποστρέφονται βαθιά τον Τακσίν Σιναουάτρα, εξόριστο πρώην πρωθυπουργό της χώρας και αδελφό της Γινγκλάκ, τον οποίο κατηγορούν ότι εξακολουθεί να κινεί τα νήματα της κυβέρνησης.

Ο Ταβόρν Σενιέμ, ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, απέρριψε την πρόταση της Γινγκλάκ λέγοντας ότι ο Τακσίν θα προσπαθήσει να στελεχώσει το συμβούλιο με δικούς του ανθρώπους.

«Αυτό το συμβούλιο θα εργαστεί μόνο προς όφελος της κυβερνητικής πλευράς, όχι για όλο τον λαό της Ταϊλάνδης», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ