2013-12-27 03:32:07
Φωτογραφία για Φεύγουν από τη Ρωσία οι ακτιβιστές της Greenpeace
Ο πρώτος από τους 30 ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Γκρίνπις, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στη Ρωσία με... αφορμή μια κινητοποίησή τους για να σταματήσουν τηνεξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, έφυγε από τη χώρα αφού οι αρχές του χορήγησαν βίζα, κάτι που αναμένεται να γίνει και για όλους τους υπόλοιπους μέχρι την Παρασκευή.

Ο Αμερικανοσουηδός, ρωσικής καταγωγής, Ντίμα Λιτβίνοφ αναχώρησε με το τρένο από την Αγία Πετρούπολη με προορισμό το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Από εκεί, θα συνεχίσει με φεριμπότ για τη Στοκχόλμη.

"Φεύγω με ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια αισθάνομαι ανακούφιση που όλα τελείωσαν και από την άλλη υπάρχει μια αίσθηση αδικίας επειδή μας θεωρούν εγκληματίες", δήλωσε στοΓαλλικό Πρακτορείο πριν από την αναχώρησή του. "Οι κατηγορίες σε βάρος μας αποσύρθηκαν, όμως η υπόθεση δεν έχει κλείσει", εξήγησε, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα μέλη της οργάνωσης που ζουν στη Ρωσία.


Ο Λιτβίνοφ ήταν ένας από τα 30 μέλη του πληρώματος του Arctic Sunrise - 26 ξένοι και 4 Ρώσοι - που συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο όταν επιχείρησαν να ανέβουν σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου για να καταγγείλουν τους κινδύνους για το περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής. Αρχικά κατηγορήθηκαν για πειρατεία και στη συνέχεια η κατηγορία μετατράπηκε σε "χουλιγκανισμό".

Κινδύνευαν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 7 ετών.

Οι ακτιβιστές αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους τον Νοέμβριο και τελικά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν, μετά την αμνηστία που χορήγησε την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό κοινοβούλιο. Οι ρωσικές αρχές άρχισαν σήμερα να τους χορηγούν βίζα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ