2013-12-27 04:19:07
Φωτογραφία για Κρίση και δώρα δεν πάνε μαζί! Τι πρέπει να πουν οι γονείς στα παιδιά
Για πρώτη φορά φέτος , μετά το 1974, στην Κύπρο τα δώρα των γιορτών για χιλιάδες παιδιά δεν είναι δεδομένα καθώς οι γονείς βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση.

Η ανεργία, που χτύπησε τον τελευταίο χρόνο, τους δεν τους επιτρέπει να κάνουν για τα παιδιά τους ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Οι δεκάδες χιλιάδες των ανέργων δεν μπορούν να εναποθέσουν την αγάπη για τα παιδιά τους στον 'Αη Βασίλη. Πως λες στα παιδιά ότι φέτος δεν έχει δώρα;

Η απάντηση είναι απλή, αναφέρει στον «Φιλελεύθερο», η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά: «Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια στα παιδιά τους. Δεν πρέπει να φοβούνται να πουν την αλήθεια. Αν ο πατέρας ή η μητέρα πουν στο παιδί ότι φέτος επειδή δεν έχουν δουλειά ή τα εισοδήματα τους μειώθηκαν και δεν είναι εύκολο να έχουν τα δώρα που είχαν άλλες γιορτές ή θα πάρουν κάτι μικρό και μικρότερης αξίας, τότε τα παιδιά θα καταλάβουν».


Τα παιδιά, λέει η κ. Κουρσουμπά, «μπορούν να δείξουν κατανόηση, αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν και τον τρόπο στη συνέχεια να στηρίξουν τους γονείς τους. Αρκεί ο γονιός να τους μιλήσει με ειλικρίνεια, να τους δώσει το δικαίωμα να συμμετέχουν στα της οικογένειας, να τους εξηγήσει σωστά την κατάσταση, γιατί τα παιδιά πρέπει να ακούνε την αλήθεια».Μια σωστή κουβέντα με το παιδί, φέρνει πάντοτε καλά αποτελέσματα. Οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν, αναφέρει η κ. Κουρσουμπά και τονίζει:«Λέμε στο παιδί την κατάσταση, αλλά κρατάμε το κεφάλι ψηλά. Δεν χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς και δεν χρησιμοποιούμε λέξεις που να θίγουν την οικογένεια ή εμάς τους ίδιους. Το παιδί θα καταλάβει εκείνα που πρέπει να καταλάβει και αν οι γονείς μπορέσουν να δώσουν στα παιδιά τους και μια νότα αισιοδοξίας, μια χαρούμενη εναλλακτική λύση, όπως για παράδειγμα, «θα πάμε μια εκδρομή όλοι μαζί» ή «θα παίξουμε στο σπίτι και θα περάσουμε όμορφα και χαρούμενα μαζί», τότε τα παιδιά θα ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν πάρουν τρία δώρα και πάρουν ένα και δεν θα σημαίνει κάτι τρομερό για το παιδί εάν αντί για ένα ακριβό δώρο πάρει κάτι μικρότερο φέτος».

Η φετινή χρονιά, πρόσθεσε, καταλήγοντας, η Λήδα Κουρσουμπά, «είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για όλους μας να εγκύψουμε στις ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών μας. Στις ανάγκες στις οποίες ενδεχομένως στα χρόνια της ευμάρειας να μην δίναμε σημασία». Τα παιδιά, «μας χρειάζονται δίπλα τους, να περνάμε χρόνο μαζί τους. Να ακούμε τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, να ζητάμε την άποψή τους, να υπολογίζουμε τα όσα έχουν να μας πουν. Να τους δώσουμε χρόνο». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ