2013-12-27 12:36:07
Φωτογραφία για Η αλήθεια που σκοτώνει
Γράφει ο Μαλούχος Γεώργιος Π. 

Λίγες μόνον ημέρες μετά το σχηματισμό της νέας της κυβέρνησης και κατά την πρώτη της ευρωπαική παρουσία ως ηγέτιδας του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο, η Αγκελα Μέρκελ επέλεξε, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, να εκφωνήσει μια αλήθεια που σκοτώνει: την αλήθεια ότι αν η Ελλάδα είχε εγκαταλείψει την ευρωζώνη όπως πολύ έντονα συζητήθηκε προκειμένου να εκβιαστεί με ακραίο τρόπο η χώρα, τότε “όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης θα αναγκάζονταν στη συνέχεια να αφήσουν το κοινό νόμισμα”! Ως προς το μέλλον δε, φέρεται να συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι βέβαιη αν θα μπορούσε να... βοηθήσει την Ελλάδα και δεύτερη φορά: «Αυτό μπορεί να εκτροχιαστεί σε κάποιο σημείο» συμπλήρωσε, όπως μεταφέρει η έγκυρη εφημερίδα.

Ολα αυτά αποτελούν βέβαια την αποτύπωση μιας αλήθειας που σκοτώνει – όχι κανέναν άλλο, αλλά τη χώρα. Κι όχι γενικά αόριστα, αλλά σήμερα. Τώρα.


Αμέτρητες φορές γράφτηκε σε αυτή τη στήλη από την αρχή της κρίσης ότι η Γερμανία λειτουργεί με μία μεγάλη μπλόφα. Απειλεί με κάτι που ούτε μπορεί, ούτε θα τολμήσει να πράξει, δηλαδή με το να “πετάξει” την Ελλάδα από το ευρώ. Αυτό ακριβώς είναι που παραδέχεται τώρα αυτόκλητα η ίδια η Μέρκελ. Και έχει ασφαλώς το λόγο της που το κάνει.

Φυσικά, όποιος υποστήριζε τότε αυτή τη θέση και καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να ασκήσει άλλη πολιτική και να μην παραδίδει τα πάντα σε άτακτη υποχώρηση, ήταν λαικιστής, επικίνδυνος, ακραίος, δεν ήξερε τι έλεγε, ήταν αντιευρωπαίος και διάφορες άλλες τέτοιες μπούρδες που κυκλοφορούσαν όχι με το κιλό, αλλά με τον τόνο.

Τώρα, όταν η ίδια η Μέρκελ έρχεται να παραδεχθεί ότι η ελληνική έξοδος ήταν συνειδητά εκτός ατζέντας, που είναι όλοι αυτοί και τι έχουν να πουν; Ε, τίποτα...

Ομως, αυτή η αλήθεια που σκοτώνει και την οποία εκφώνησε η ίδια η Μέρκελ, είχε και συνέχεια: τη νέα απειλή. Το “δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξαναβοηθήσω”, το “ίσως αυτό εκτροχιαστεί”...

Δηλαδή, την ώρα που ομολογεί την τακτική της και με αυτό που λέει εξευτελίζει με μια κουβέντα όλες τις υπηρετικές της ελληνικές κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι και σήμερα, την ίδια ώρα, απειλεί και πάλι για το μέλλον με τον ίδιο τρόπο.

Είναι φυσικό: πρώτον, σήμερα οι Γερμανοί έχουν οχυρωθεί πολύ καλύτερα απέναντι σε ένα ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου – όσο αυτό είναι δυνατό να γίνει το έχουν πλέον κάνει, αν εξαιρέσει βέβαια κανείς τις ευρύτερες ψυχολογικές συνέπειες που είναι εντελώς αδύνατον να προβλεφθούν.

Και, δεύτερον ξέρουν ποιους έχουν απέναντί τους στην Αθήνα: πολιτικούς που δεν τολμούν. Που δεν είναι πια και δύσκολο να λες δημόσια ότι ουσιαστικά τους παγίδευσες εις βάρος της χώρας τους, χωρίς εκείνοι να πάψουν να χαμογελούν και να επιζητούν ακόμα την εύνοια του ισχυρού, με όποιο για τη χώρα κόστος...
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ