2013-12-27 19:51:06
Φωτογραφία για Σε περικοπές προχώρησαν οι Ιταλοί στις χριστουγεννιάτικες αγορές τους
Κατά 8% κατά μέσον όρο περιέκοψαν φέτος οι Ιταλοί τις αγορές τους για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με έρευνα... της εταιρίας δημοσκοπήσεων "Ixe" και του αγροτικού συνεταιρισμού Coldiretti.

Συνολικά υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα και ποτά, ενώ το 92% των Ιταλών επέλεξε να περάσει στο σπίτι, μαζί με συγγενείς και φίλους, την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων.

Στα κύρια φετινά εδέσματα, συμπεριλαμβάνονται ψητό κοτόπουλο, τορτελίνια, βραστό κρέας και πίτσα. «Οι ακριβές επιλογές όπως το χαβιάρι, τα στρείδια ή η σαμπάνια έχουν σχεδόν εξαφανισθεί», κατέδειξε η έρευνα των Ixe/Coldiretti.

Οι Ιταλοί καταναλωτές διέθεσαν 830 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν κρέας και ψάρι, 450 εκατομμύρια για ιταλική σαμπάνια Spumante, 400 εκατομμύρια για γλυκά – όπως τα παραδοσιακά Panettone και Pandoro – 300 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά, 100 για τυριά και αυγά. Για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, υπολογίζεται ότι οι Ιταλοί ξόδεψαν συνολικά 4,2 εκατομμύρια ευρώ, αριθμός που εμφανίζεται να είναι μειωμένος κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012.


Κάθε οικογένεια, σημειώνει ο σύνδεσμος Coldiretti, αντάλλαξε κατά μέσον όρο πέντε δώρα. Το κάθε ένα κατά μ.ό. ήταν αξίας 36 ευρώ. Το 47% των Ιταλών δηλώνει ότι ξόδεψε το ίδιο ποσό με πέρυσι, ενώ αντιθέτως το 53% περιόρισε την αξία των δώρων που έκανε σε φίλους και συγγενείς.

Οι τομείς που επλήγησαν εντονότερα από την κάμψη στις αγορές είναι αυτοί των ενδυμάτων και των νέων τεχνολογιών, ενώ συνεχίζουν να αντέχουν τα παραδοσιακά τρόφιμα διαφόρων περιοχών της Ιταλίας.

Το 54% όσων ερωτήθηκαν σχετικά στο πλαίσιο της έρευνας είπε ότι «έλαβε ή θα ήθελε να λάβει ένα χρήσιμο δώρο», κάποιο είδος δηλαδή «που ακόμη δεν έχει μπορέσει να αγοράσει», το 20% «κάτι που να χρησιμεύει στην καθημερινή ζωή, έστω και αν δεν είναι στις προτεραιότητές του» και το 17% «ένα δώρο όχι ιδιαίτερα χρήσιμο, αλλά όμορφο, που κοστίζει αρκετά χρήματα». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ