2013-12-27 21:43:06
Φωτογραφία για Η σύνδεση με το φυσικό αέριο, λύση για την αιθαλομίχλη
Πρόταση του Σίμου Δανιηλίδη για μόνιμη λύση

Παρέμβαση στο κρίσιμο ζήτημα που έχει προκύψει με την... αιθαλομίχλη κυρίως στις μεγάλες πόλεις, μεταξύ αυτών και στη Θεσσαλονίκη, κάνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως τονίζει, ούτε τα έκτακτα μέτρα, ούτε οι επιμέρους αποσπασματικές κινήσεις, μπορούν να επιλύσουν μόνιμα το πρόβλημα. Πολύ, δε, περισσότερο να πείσουν τις χιλιάδες των πολιτών οι οποίοι, μην έχοντας άλλη δυνατότητα, προσπαθούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους με όποια υλικά έχουν διαθέσιμα.

«Η λύση για το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι η άμεση εκπόνηση και υλοποίηση έκτακτου προγράμματος για ειδική επιδότηση όλων των νοικοκυριών για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο του φυσικού αερίου, όπου αυτό υπάρχει, το οποίο υπάρχει στις περισσότερες μεγάλες πόλεις», τονίζει και προσθέτει: «Οφείλουμε όλοι, και πρώτα απ’ όλα η πολιτεία, να σκύψουμε με προσοχή στο πρόβλημα και να δώσουμε άμεσα μόνιμες λύσεις ουσίας. Αποσπασματικά και για περιορισμένο χρόνο μέτρα, δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα», καθιστά σαφές.


Η πρόταση

Σύμφωνα με τον Σίμο Δανιηλίδη, η ειδική επιδότηση θα πρέπει να είναι ατελής σύνδεση, όπως κατά διαστήματα διάφορες εταιρίες θέτουν σε εφαρμογή. Παράλληλα, να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα αξιοποίησης των λιμναζόντων κονδυλίων του ΕΤΠΑ για την κάλυψη της αξίας του αναγκαίου εξοπλισμού εγκατάστασης και σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Επίσης, να εξεταστεί πολύ σοβαρά το ζήτημα της μείωσης του τιμολογίου του φυσικού αερίου αφού, όπως αποδεικνύεται από διεθνή χρηματιστηριακά στοιχεία, αυτή η δυνατότητα υπάρχει και πρέπει να αξιοποιηθεί.

«Μια σοβαρή, ουσιαστική και σε βάθος χρόνου αντιμετώπιση του νέου αυτού προβλήματος που έχει προκύψει ως απόρροια των δύσκολων καιρών, δεν μπορεί να στηριχθεί σε ημίμετρα. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και ολοκληρωμένα προκειμένου να διασφαλίσουμε για όλους το αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό που είναι η θέρμανση όλων των πολιτών», σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και συνεχίζει: «Να προστατεύσουμε το περιβάλλον το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις των μεγάλων αστικών κέντρων (Αττική, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βόλος, κ.λπ.), επιβαρύνεται σε τεράστιο βαθμό από την αιθαλομίχλη.

Να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, αφού όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν για το μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύουν τα καρκινογόνα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οποία φέρεται να προκαλούνται κυρίως από την ανεξέλεγκτη καύση διαφόρων ακατάλληλων υλικών (βαμμένων ξύλων, βερνικομένων επίπλων, κ.λπ.).

Επίσης, να σώσουμε τα δάση, τους δρυμούς, ακόμα και τα αστικά άλση, στα οποία, εκτός των κατ’ επάγγελμα παράνομων υλοτόμων, χιλιάδες πολίτες που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση προβαίνουν σε παράνομη υλοτόμηση δένδρων, πολλά από τα οποία μάλιστα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα παρά την καύση τους.

Πρόκειται για μια σοβαρή, επίσημη και ολοκληρωμένη πρόταση, που θα επιφέρει μόνιμη λύση. Ας μην χάνουμε περισσότερο χρόνο κι ας μην αναλωνόμαστε σε ημίμετρα που δεν απαντούν στο πρόβλημα», καταλήγει ο Σίμος Δανιηλίδης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ