2012-04-15 22:41:07
Φωτογραφία για Ασυγκράτητο ρεύμα φυγής στην Ε.Ε. για εξεύρεση εργασίας
Της Χαράς Καλημέρη*

Την τύχη τους εκτός συνόρων αναζητούν όλο και περισσότεροι Έλληνες, καθώς εν μέσω οικονομικής κρίσης οι δυνατότητες απασχόλησης στην Ελλάδα δείχνουν να έχουν μειωθεί δραστικά. Το κύμα μαζικής φυγής και των αλλοδαπών, εξάλλου, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχε μετατραπεί σε «αφιλόξενη» επαγγελματικά χώρα.

Η πλέον ανησυχητική διαπίστωση, πάντως, που προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ» είναι το ότι «πρωταθλητές» στη μετανάστευση αναδεικνύονται οι νέοι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλή επαγγελματική κατάρτιση. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, 41.445 πολίτες συμπλήρωσαν το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα (Europass CV) το οποίο αποτελεί, ουσιαστικά, «διαβατήριο» για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας με τους περισσότερους -τρεις στους τέσσερις- να βρίσκονται στην πλέον παραγωγική ηλικία (21-35 ετών).

Και οι σαραντάρηδες, όμως, τολμούν να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στο εξωτερικό
. Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής Περιφέρειας Αττικής, αρκετοί στρέφονται σε χώρες που μέχρι πρόσφατα «τροφοδοτούσαν» την Ελλάδα με μετανάστες και φθηνά χέρια εργασίας, όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Ινδία. Τους τελευταίους τρεις μήνες δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να ταξιδεύει προς Ασία, Αφρική και Λ. Αμερική για αναψυχή. Όλοι φεύγουν με την ελπίδα να βρουν δουλειά. Κάποιοι επιλέγουν να γίνουν μισθοφόροι στη Σομαλία, ενώ αρκετές είναι και οι Ελληνίδες που φεύγουν στα... καράβια! Εμπορικοί αντιπρόσωποι, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, πιλότοι και αεροσυνοδοί είναι μερικοί από τους επαγγελματίες που αναγκάζονται να ξενιτευτούν στις τρίτες χώρες προς εύρεση εργασίας.

Η οικονομική κρίση «διώχνει» όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά πλέον και τους αλλοδαπούς από τη χώρα. Ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν εργασία εκτός συνόρων αυξάνεται με απρόσμενα γοργούς ρυθμούς τους τελευταίους μήνες, ενώ το «τρένο» της φυγής παίρνουν και οι ξένοι υπήκοοι. Μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, ο αριθμός όσων αποφάσισαν να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, συμπληρώνοντας το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα (Europass CV), ανήλθε σε 41.445 εκ των οποίων οι 36.471 είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 4.974 (ποσοστό 12%) διαφορετικής εθνικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αύξησης που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον αριθμό των Ελλήνων που δηλώνουν πρόθυμοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό είναι ότι ολόκληρο το 2011 συμπληρώθηκαν 98.008 Ευρωπαϊκά Βιογραφικά Σημειώματα, το 2010 46.432 και μόλις 3.369 το 2007...

Τα παραπάνω προκύπτουν από στατιστικά στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού Cedefop, ο οποίος υποστηρίζει την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη και αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο πρόγνωσης για τη ζήτηση και την προσφορά επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων σε κάθε χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2012 από την Ελλάδα έγιναν συνολικά 66.319 «χτυπήματα» στην ιστοσελίδα του οργανισμού Cedefop η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., αλλά και τη δημιουργία προσωπικού φακέλου εγγράφων Europass. Ο φάκελος Europass αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αποτελείται από πέντε έγγραφα με δημοφιλέστερο το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα το οποίο λειτουργεί ουσιαστικά ως «διαβατήριο» για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας.

Από τους 66.319 που επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα, οι 41.445 δήλωσαν και επίσημα το ενδιαφέρον τους να βρουν εργασία στο εξωτερικό, καθώς συμπλήρωσαν Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα. Από αυτούς, οι επτά στους δέκα (ποσοστό 73%) είναι ηλικίας από 21 έως 35 ετών (το 22,1% είναι 21-25, το 31,9% είναι 26-30 και το 19% από 31-35), ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 23,7% είναι άνω των 35 ετών.

Η επαγγελματική εμπειρία των ατόμων που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό ποικίλλει. Σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 51,8%) βρίσκονται στην αφετηρία του εργασιακού τους βίου με έως πέντε χρόνια προϋπηρεσίας (το 20,4% δεν έχει εργαστεί καθόλου, το 15% έχει εργαστεί έως δύο χρόνια και το 16,4%), ενώ οι υπόλοιποι είναι έμπειροι επαγγελματικά με 6 - 10 χρόνια προϋπηρεσίας (22,6%), 11-20 χρόνια προϋπηρεσίας (15,7%), ακόμη όμως και προϋπηρεσία άνω των 20 ετών σε ποσοστό 8,9%.

Επίσης, οι περισσότεροι είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και με πολλά προσόντα. Είναι ενδεικτικό ότι σε σύνολο 38.215 ατόμων που συμπλήρωσαν Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα, οι 10.762 -δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις- γνωρίζει τουλάχιστον τέσσερις ξένες γλώσσες, ενώ μισοί (15.144) γνωρίζουν καλά δύο ξένες γλώσσες.

Εκτιμάται ότι από 114.000 έως 139.000 Έλληνες επιστήμονες εργάζονται ήδη στο εξωτερικό -στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ- αριθμός που αντιστοιχεί στο 9% - 11% του συνόλου των πτυχιούχων που ζουν στην Ελλάδα.

Ρεύμα

«Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους Έλληνες πολίτες στη συμπλήρωση του Ευρωπαϊκού Βιογραφικού Σημειώματος αφού συμβάλλει στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, μιας και εγγυάται τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων» διευκρινίζει στην «ΗτΣ» ο κ. Κωνσταντίνος Καλτσάς, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

κλικ για μεγέθυνση

Σύμφωνα με στοιχεία που Cedefop, τα Βιογραφικά Σημειώματα κατετέθησαν από όλη την Ευρώπη από το 2005 έως και το 2010 ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια. Ενδεικτικά, στην Αυστρία -η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοσιονομικής κρίσης ή υψηλά ποσοστά ανεργίας και έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό σε σύγκριση με την Ελλάδα- έχουν συμπληρωθεί 44.067 Ευρωπαϊκά Βιογραφικά Σημειώματα. Σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο έχουν συμπληρωθεί 292.000 Βιογραφικά Σημειώματα, ενώ «πρωταθλήτρια» είναι η Πορτογαλία με 797.000 Βιογραφικά...

*στην Ημερησία planet-greece
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ