2012-04-15 22:53:03
Φωτογραφία για Νέες μειώσεις 3% στο δημόσιο και 7% στον ιδιωτικό τομέα
Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου και μετά την ψήφιση του "Μνημονίου 2"  η Τρόικα συνεχίζει την επέλασή της στα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων. Διαβάστε στο planet-greece τι περιλαμβάνουν τα άμεσα σχέδιά τους Για το 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά πως οι ονομαστικές αποδοχές θα υποχωρήσουν περαιτέρω κατά περίπου 7% στο σύνολο της οικονομίας (3% στο Δημόσιο και 9% στον ιδιωτικό τομέα).

Ομως το σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης εφαρμόζεται... κατά γράμμα μόνον ως προς το σκέλος των μισθών, ενώ δεν έχει φέρει ακόμη ουσιαστικά αποτελέσματα στο μέτωπο των τιμών.

Πιο αναλυτικά οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) μειώθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 4,8% το 2010 και κατά 3% πέρυσι. Για φέτος αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση κατά 8,4% με 9,2% και κατά 7% εντός του 2013.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, οι μέσες πραγματικές αποδοχές περιορίστηκαν κατά 9,1% πρόπερσι , 6,4% το 2011 και φέτος προβλέπεται πως θα υποχωρήσουν έως και 10% . Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος τη διετία 2012-2013 θα φθάσει έως και το 12,6% στο σύνολο της οικονομίας και μεταξύ 15,2% και 16,3% στον ιδιωτικό τομέα.


Είναι χαρακτηριστικό πως ο στόχος που έχει τεθεί στο νέο Μνημόνιο είναι η μείωση να φθάσει στο 15% την τριετία 2012-2014 και, όπως όλα δείχνουν, θα επιτευχθεί έναν χρόνο νωρίτερα από την πρόβλεψη του Μνημονίου.

Αποτέλεσμα της μονόπλευρης εσωτερικής υποτίμησης είναι η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων, η κάθετη μείωση της ζήτησης και η ολοένα και βαθύτερη ύφεση. Θα πρέπει να τονιστεί πως με τα σημερινά δεδομένα όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες δεν φαίνεται διέξοδος από τον φαύλο αυτόν οικονομικό κύκλο. planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα κορίτσια της Nokia στη Ρωσία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα κορίτσια της Nokia στη Ρωσία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ