2014-01-02 17:34:04
Φωτογραφία για ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ : ΒΑΣΕΙ ΕΙΚΟΝΑΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΦΕΝΕΡ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Έχοντας στην... πλάτη του 20 χρόνια στην Α1 ο Γιώργος Καλαϊτζής μέσω του Euroleague Greece συμβουλεύει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό για το ευρωπαϊκό τους ραντεβού στο ΤΟΡ 16

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά είκοσι χρόνια αγωνίστηκε στην Α1 εκ των οποίων τα οκτώ με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Οκτώ πρωταθλήματα Ελλάδος, τρία Κύπελλα Ελλάδος και δύο κατακτήσεις Euroleague ήταν ο αν μη τι άλλο πλούσιος απολογισμός του. Ο Γιώργος Καλαϊτζής το καλοκαίρι αποφάσισε να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε χαμηλότερη κατηγορία θέλοντας να βοηθήσει με τις εμπειρίες του νέα παιδιά κι ο Δούκας έσπευσε να κάνει την κίνηση ματ.

Ο έμπειρος και με πολλές παραστάσεις γκαρντ μίλησε στο Euroleague Greece κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης φάσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πορεία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ο 37χρονος πρώην διεθνής γκαρντ ήταν μέλος των "πρασίνων" τη σεζόν 2001-02 τότε που είχαν κοντραριστεί και πάλι οι "αιώνιοι" στο ΤΟΡ 16 της Euroleague και έχοντας αυτή τη σημαντική εμπειρία ως παρακαταθήκη συμβουλεύει τις δύο ομάδες τι θα πρέπει να προσέξουν και πως θα πρέπει να διαχειριστούν ψυχολογικά τα δύο ντέρμπι που έρχονται.


Πώς είδες την πρώτη φάση της διοργάνωσης; Ποιες αποτέλεσαν ευχάριστες και ποιες δυσάρεστες εκπλήξεις για εσένα;

"Όπως έχει γίνει πλέον η πρώτη φάση είναι αναγνωριστική, καθώς αν κάνεις 1 ή 2 ήττες μπορείς να τις διορθώσεις στη συνέχεια. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να φτιάξουν χημεία, να πειραματιστούν και να δέσουν.

Στις ευχάριστες εκπλήξεις νομίζω ότι ανήκει η Φενέρμπαχτσε. Όλοι ξέραμε ότι θα κάνει δουλειά ο Ομπράντοβιτς στην Τουρκία, όμως σε έναν τόσο δύσκολο όμιλο να κάνει μόνο 2 ήττες ήταν έκπληξη. Αυτή η ομάδα που ουσιαστικά πέρσι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, φέτος δείχνει να είναι έτοιμη για το κάτι παραπάνω. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω κανείς να περίμενε ότι ο Ολυμπιακός θα τελείωνε χωρίς ήττα, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί και έκπληξη μιας και μιλάμε για τον 2 φορές πρωταθλητή Ευρώπης. Στην ίδια κατηγορία είναι και η Ρεάλ, η οποία εκτός από τα αποτελέσματα, παίζει ένα στιλ μπάσκετ που δύσκολα μπορεί να ακολουθήσει κάποιος.

Δυσάρεστες εκπλήξεις δεν νομίζω ότι υπάρχουν. Ίσως η ΤΣΣΚΑ έκανε κάποιες ήττες, όμως μπορεί να διορθώσει τα πάντα στη συνέχεια, ενώ και η Μπαρτσελόνα δείχνει να μην είναι πλέον το απόλυτο μπασκετικό φόβητρο που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Για εμένα Μακάμπι και Παναθηναϊκός συνεχίζουν να αποτελούν δύο σταθερές αξίες της Euroleague, καθώς εκεί που δεν τους περιμένεις μπορούν να κερδίσουν αλλά και να χάσουν".

Πώς είδες την πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τώρα;

"Την πορεία του θα την χαρακτήριζα κυματιστή. Η μία εικόνα είναι ότι παίζει αρκετές φορές ως Παναθηναϊκός όχι όμως όλο το 40λεπτο, άλλες φορές πάλι είναι μακριά από τον καλό του εαυτό. Αυτό νομίζω οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να επιβάλλει στους αντιπάλους του αυτό το “πνίξιμο” με την επιθετική άμυνα που έκανε στο παρελθόν. Με την επιθετική άμυνα που έπαιζε ανάγκαζε τον αντίπαλο να κάνει λάθη που του έδιναν κατοχές και εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Σε πολλά παιχνίδια δεν το έχει καταφέρει αυτό και του έχει στοιχίσει".

Και του Ολυμπιακού;

"Νομίζω ότι πριν ξεκινήσει η σεζόν ούτε στον Ολυμπιακό δεν θα στοιχημάτιζαν ότι θα έκαναν το 10-0. Αποδείχτηκε ότι ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να παίζει και στα τελευταία 5 λεπτά να κερδίζει. Ξέρουν όλοι ότι βρίσκονται σε καλό ρυθμό και το σημαντικό είναι ότι το έχουν συνδυάσει με νίκες γιατί μπορεί σε ένα παιχνίδι να παίζεις καλά και να χάσεις. Αναμφίβολα πάντως βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση".

Τι περιμένεις να δεις στους δύο ομίλους του ΤΟΡ 16; Φαντάζομαι σκληρές μάχες;

"Από εδώ και πέρα τα παιχνίδια θα μετράνε πιο πολύ. Ειδικά στον Ε’ όμιλο πλέον μία ήττα εκτός προγράμματος δύσκολα θα μαζεύεται, καθώς σε αυτή τη φάση που μετράει πολύ και το πλασάρισμα το λάθος δεν συγχωρείται. Θεωρητικά προβάδισμα έχουν οι ομάδες του άλλου ομίλου (F') με τις Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Μάκαμπι και Κουμπάν να φαίνονται ως φαβορί.

Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός στην κατάσταση που βρίσκεται έχει προβάδισμα, ενώ και η Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς έχει κάνει καλή δουλειά. Από εκεί και πέρα θα γίνει χαμός. Η Μιλάνο είναι καλύτερη σίγουρα από πέρσι αλλά θέλει να δέσει περισσότερο. Πιστεύω ότι κάθε αγωνιστική θα αλλάζουν οι ισορροπίες κι ο βαθμολογικός πίνακας και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα βγουν κομπιουτεράκια. Βάσει εικόνας πάντως Ολυμπιακός και Φενέρ έχουν προβάδισμα".

Το 2001-02 είχες παίξει ντέρμπι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πόσο μπορεί να επηρεάσουν τους παίκτες τέτοιοι αγώνες όταν γίνονται στην Euroleague;

"Σίγουρα επηρεάζει. Σε ένα ντέρμπι υπάρχει διαφορετική ψυχολογία, καθώς προσεγγίζεις διαφορετικά το παιχνίδι και είτε το θέλεις είτε όχι το μεταφέρεις στα ελληνικά δεδομένα παρότι είναι ένα ευρωπαϊκό ματς. Αναλώνεις μεγάλη ενέργεια από το άγχος γιατί έχεις στο μυαλό σου ότι η νίκη θα μετρήσει για 3 βαθμούς και η ήττα για -5 κάτι που φυσικά δεν ισχύει, καθώς πρόκειται απλά για ακόμα ένα παιχνίδι του ομίλου όπως και τα άλλα.

Όσο περνάει ο καιρός ελπίζω όλες οι πλευρές να το διαχειρίζονται καλύτερα. Ο κόσμος έχει αποδείξει ότι μπορεί να βάλει το ευρωπαϊκό του κοστούμι και να είναι υπόδειγμα, όμως εύκολα μπορεί βάλει και την ελληνική μάσκα με όλες τις ασχήμιες που βλέπουμε κατά καιρούς. Εύχομαι και από τις δύο πλευρές να φορέσουν το ευρωπαϊκό τους κοστούμι και να δούμε δύο ωραία παιχνίδια".

Ποιες ομάδες είναι κατά τη γνώμη σου φαβορί για να βρεθούν στο Final 4;

"Είναι δύσκολο να πεις κάτι γιατί ακόμα έχει πολύ δρόμο. Με βάση τον πρώτο γύρο αν Ρεάλ και Ολυμπιακός συνεχίζουν να παίζουν σε αυτό το ρυθμό μπορούν να φτάσουν. Από εκεί και πέρα Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ, Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Λοκομοτίβ και Μπαρτσελόνα μπορούν να διεκδικήσουν την είσοδο τους. Αυτό δεν αποκλείει ότι μπορεί να γίνει και κάποια έκπληξη γιατί είναι νωρίς ακόμα και η Euroleague τώρα μπαίνει στην κρίσιμη καμπή της".
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ