2012-04-16 00:28:03
Φωτογραφία για Φθηνότερες κάλπες κατά 33 εκατ. λόγω τρόικας
Χωρίς εκλογικά κέντρα και κομματικά περίπτερα, με κατ' οίκον συγκεντρώσεις, συνεντεύξεις και ανταλλαγή απόψεων μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς τόνους χαρτιού για φέιγ βολάν, οι υποψήφιοι σ' αυτές τις εκλογές θα διεκδικήσουν την ψήφο θέτοντας εαυτούς στην κρίση των πολιτών. Οι πομπώδεις προεκλογικές εκστρατείες, οι χιλιάδες αφίσες και η αλόγιστη σπατάλη αποτελούν παρελθόν. Η δεινή κατάσταση στα οικονομικά των κομμάτων, αλλά και η γενικότερη δημοσιονομική κρίση θα περιορίσουν δραστικά φέτος τις δαπάνες για την προπαρασκευή και διενέργεια των εκλογών όπως και τα κονδύλια για την αποζημίωση περίπου 24.300 υπαλλήλων που συμμετέχουν στα εκλογικά συνεργεία (εργαζόμενοι του υπουργείου Εσωτερικών, του Εθνικού Τυπογραφείου, δικαστικοί υπάλληλοι κ.ά.).

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή, οι δαπάνες για τις εκλογές σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικών, κατόπιν και των πιέσεων της τρόικας, θα περισταλούν κατά 33 εκατ. ευρώ. Το «βασικό» κόστος αυτή τη φορά θα περιοριστεί στα 50 εκατ. ευρώ, όταν σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών το κόστος των προηγούμενων εκλογών ήταν 83 εκατ. ευρώ.


Βεβαίως στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η έκτακτη επιχορήγηση των κομμάτων, περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, καθώς και τα έξοδα των εμπλεκόμενων υπουργείων, όπως η εκλογική αποζημίωση των ενστόλων (αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών), 10 εκατ. ευρώ, κονδύλια που αφορούν τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη αντιστοίχως. Αρα, τελικώς, κατά μέτριους υπολογισμούς, οι εθνικές εκλογές το 2009 κόστισαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η τρόικα έχει βάλει «πάγο» για το κόστος των φετινών εκλογών, ώστε να μην ξεπεράσουν συνολικά τα 70 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι οι δαπάνες των προσεχών εκλογών θα είναι μειωμένες περίπου κατά 30 - 40%.

Από τα 83 εκατ. ευρώ, τα 68.039.984 ευρώ δαπανήθηκαν για την καταβολή του εκλογικού επιδόματος στους υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, των περιφερειών, των τότε νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, του Εθνικού Τυπογραφείου, σε υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, δικαστικούς αντιπροσώπους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Οι 24.300 υπάλληλοι έλαβαν 41.104.100 ευρώ, ενώ μεταξύ όσων έλαβαν εκλογικό επίδομα 210 ευρώ ήταν 6.500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι - εξωτερικοί φρουροί. TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
H επιστροφή της φεουδαρχίας…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
H επιστροφή της φεουδαρχίας…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ