2012-04-16 07:28:05
Φωτογραφία για Το «καμάκι» των ποντικών
Στην προσπάθεια να κερδίσουν την αγαπημένη τους, τα ποντίκια φαίνεται πως συμμετέχουν σε ένα ξεχωριστό διαγωνισμό τραγουδιού. Συγκεκριμένα, τα αρσενικά ποντίκια χρησιμοποιούν υπερηχητικές «καντάδες» για να «ρίξουν» το θηλυκό.

Τα οικιακά ποντίκια (Mus musclulus), σύμφωνα με νέα έρευνα, τραγουδούν στο φάσμα των υπερήχων όταν μυριστούν κάποιο θηλυκό, ενώ με αυτούς τους ήχους έλκουν τα θηλυκά.

Στη μελέτη του Κτηνιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό ψηφιακού ήχου για να εξετάσουν τα φασματικά χαρακτηριστικά του ήχου.

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα «τραγούδια» περιέχουν «υπογραφές» ή «ηχητικά αποτυπώματα», που είναι διαφορετικά σε κάθε ποντίκι.

Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι οι ήχοι των αρσενικών που είναι αδέρφια έχουν ομοιότητες μεταξύ τους. Τα θηλυκά αντιλαμβάνονται αυτές τις ομοιότητες και αποφεύγουν έτσι το ζευγάρωμα με τα αδέλφια τους.

Το πείραμα επαναλήφθηκε με ποντίκια εργαστηρίου, στα οποία η αιμομιξία είναι συχνό φαινόμενο, και τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν διαφορετικά.

Τα αρσενικά εξέπεμπαν ήχους με λιγότερες συλλαβές υψηλής συχνότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι φωνητικές ικανότητες εξαρτώνται και από γενετικούς παράγοντες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ