2012-04-16 12:12:26
Φωτογραφία για Θα απογοητευτούν τα Σκόπια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Αισιοδοξία επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου στο Σικάγο, και στην ατζέντα είναι μεταξύ άλλων και το ζήτημα των Σκοπίων. Στις εργασίες από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας που θα προκύψουν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Η αισιοδοξία έγκειται στο γεγονός ότι από τις παρασκηνιακές επαφές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, περίπτωση ένταξης ή έστω «απόπειρας» της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ έχει αποκλεισθεί. «Θα απογοητευτούν τα Σκόπια», λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του ΥΠΕΞ.

Διαβάστε περισσότερα Και τούτο γιατί οι εκπρόσωποι κρατών-μελών, όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία, αναμένεται να καταστήσουν σαφές ότι οποιασδήποτε συζήτησης για ένταξη πρέπει να προηγηθεί η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας. Θα υποδείξουν μάλιστα προς τη σκοπιανή πλευρά να αναζητήσει μέσα από τον διάλογο με την Ελλάδα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, έτσι ώστε να τερματιστεί το αδιέξοδο
. Με την... προοπτική αυτή έχουν, ως φαίνεται, συμβιβαστεί και στη γειτονική χώρα, καθώς σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι είπε ότι μέχρι τη Σύνοδο δεν υπάρχει πιθανότητα επίλυσης του προβλήματος και ως εκ τούτου δεν υπάρχει και θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ενώ κι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Πόποσκι ανέφερε ότι η Σύνοδος δεν αποτελεί ορόσημο για την ένταξη της χώρας του κι ότι στο μέλλον θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να συμβεί αυτό. Λόγω των εξελίξεων αυτών, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι δέχεται σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων.

Πάντως παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι μετά τη Σύνοδο και τις εκλογές, όπου θα υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα με ανανεωμένη λαϊκή εντολή, το ζήτημα των Σκοπίων θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος με ισχυρές πιθανότητες να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=75931&colid=&catid=42&dt=2012-04-15%200:0:0
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ