2012-04-16 12:15:14
Φωτογραφία για Εν τω μεταξύ, στο Τιμπουκτού ...
γράφει ο ParElinor Cohen-Aouat – JSSNewsΟ Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγαπά δύο πράγματα: να δουλεύει και να θυμώσει. Είναι πολύ καλός και στα δύο. Στη μία περίπτωση, θυμώνει με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Στην άλλη, θυμώνει με τον Ιρανό πρόεδρο  Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Κατά καιρούς, είναι έξαλλος με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ακόμα και ο ίδιος ο ειρηνικός Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες έχει υποστεί την οργή του θυμωμένου Ερντογάν στο Φόρουμ του Νταβός το 2009.

Αλλά υπάρχει ένας ηγέτης με τον οποίο δεν θυμώνει ποτέ : τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ερντογάν και ο Ομπάμα έχουν ένα κοινό όνειρο: έναν κόσμο χωρίς συγκρούσεις. Για τους Τούρκους, είναι δηλωμένο όραμα: ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μιλά για την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές του.Για τον Ομπάμα, είναι μια διαρκής επιθυμία να πείθει να τον πιστεύομε.


Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ομπάμα και Ερντογάν υπενθύμισαν στο πραγματικό κόσμο ότι μπορούν καμιά φορά να κάνουν λάθος. Εάν το σχέδιό τους είχε πετύχει, θα κολυμπούσαμε τώρα σε έναν κόσμο γεμάτο ροδοπέταλα. Αντ 'αυτού, παλεύουμε με αγκάθια.

Θα ξεκινήσουμε με το Ιράν. Το 2011, έλαβε χώρα στην Τουρκία ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά. Αυτές οι συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια, εξακολουθούν να είναι σε αναμονή μιας μικροσκοπικής επιτυχίας. Το Ιράν έγινε ειδικός στο να κάνει υποσχέσεις για να κερδίσει χρόνο. Πέρυσι, οι Ιρανοί διαπραγματευτές πέρασαν μια ολόκληρη Παρασκευή στο τζαμί, ενώ οι δυτικές αντιπροσωπείες περίμεναν τους Ιρανούς να προσέλθουν ξανά στις διαπραγματεύσεις.  Αν επρόκειτο για παιχνίδι ποδοσφαίρου, ο διαιτητής θα είχε σφυρίξει λάθος από καιρό. Προειδοποιήσεις δόθηκαν σε περισσότερες από 6 φορές (με 6 γύρους κυρώσεων). Το Ιράν ίσως κατέληξε απλά στο συμπέρασμα ότι ο διαιτητής δεν έχει τη δύναμη να φυσήξει στη σφυρίχτρα.

Ο Τουρκία του Ερντογάν ζητά στο κόσμο να κάνει υπομονή, ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα πιστεύει πράγματι στο συνδυασμένο δυναμικό διαπραγματεύσεων και κυρώσεων. Ούτε ένας από τους συναδέλφους δημοσιογράφος μου στην Κωνσταντινούπολη πιστεύει ότι οι προθέσεις του Ιράν είναι καλές, αλλά ένας περιφερειακός πόλεμος φοβίζει. Και τότε, μετά από όλα, οι ιρανικές βόμβες θα προορίζονται μόνο για το Ισραήλ.

Η Άπω Ανατολή έχει το δικό της όραμα για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Ο κόσμος, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, ήθελε να πιστέψει στην ιδέα ότι οι κυρώσεις και οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Αρκετές χώρες, έξι και αυτές, όπως στις συνομιλίες με το Ιράν, συναντήθηκαν για την επίλυση της κρίσης στη Βόρειο Κορέα. Αυτό το Σαββατοκύριακο είδαμε πως τα πρόσωπα της δυναστείας Πιονγκγιάνγκ  -η μοναδική σταλινική δυναστεία στην ιστορία-  μπορεί να αλλάξει χωρίς να αλλάξει τις πολιτικές της. Η Βόρεια Κορέα έδειξε την αλαζονεία της την Παρασκευή με τη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, παρά το γεγονός ότι είχε υποσχεθεί να μην το πράξει, μετά την απειλή του υπόλοιπου κόσμου για νέες κατάλληλες κυρώσεις. Η εκτόξευση μπορεί να έχει αποτύχει, αλλά η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να αποκαταστήσει τη χαμένη περηφάνια της με μια τρίτη πυρηνική δοκιμή. Έχουν την πυρηνική ικανότητα. Και ο κόσμος απέτυχε. Είναι πλέον πολύ αργά για να παρθεί το ρίσκο.

Στο σύνολο του, αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ κουραστικό. Στο Κάιρο, όπως αναμενόταν, η πλατεία Ταχρίρ έχει γίνει αρένα για την σύγκρουση των Τιτάνων: ο αιγυπτιακός στρατός και οι ισλαμιστές. Η μάχη κατά της υποψηφιότητας του Σουλεϊμάν για την προεδρία, χτύπησε τις γειτονιές όπου κυριαρχεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η αδελφότητα όχι μόνο έκλεψε την επανάσταση της δημοκρατικής αιγυπτιακής νεολαίας, αλλά τώρα έκλεψε και την πλατεία Ταχρίρ.

Στη Συρία, τα Ηνωμένα Έθνη ήθελαν να παρουσιάσουν μια επιτυχία  -μια κατάπαυση του πυρός-  αλλά για κάποιο λόγο, η κατάπαυση του πυρός εξακολουθεί να δημιουργεί θύματα μεταξύ των αμάχων.

Η Αφρικανική Ένωση δεν έχει επίσης καμία ιδέα από το πού να αρχίσει για να λύσει την κρίση της: το Βόρειο και το Νοτίο Σουδάν ξανάρχισαν τις βίαιες συγκρούσεις τους, στο Μάλι, η χαρούμενη και μαγική πόλη του Τιμπουκτού έπεσε στα χέρια των ανταρτών, και στη Γουινέα- Μπισάου, ο στρατός έκανε πραξικόπημα μόλις πριν από τις εκλογές.

Ίσως να έχουν δίκιο ο Ομπάμα και ο Ερντογάν.Ίσως μία ημέρα θα επιτύχουν την παγκόσμια ειρήνη. Πιθανόν επίσης, ότι, όταν η ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη θα έχει επιλυθεί, δεν θα υπάρξουν άλλα προβλήματα στον κόσμο, ούτε στο Τιμπουκτού. 

Επειδή, ίσως το παρατηρήσατε, υπάρχουν σοβαρές συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μόνο το Ισραήλ και το αεροδρόμιο του Μπεν Γκουριόν είναι το μέρος όπου καταφθάνει από το πρωί ο «ανθρωπιστικός» στολίσκος.

Cohen-ParElinor Aouat - JSSNews
Πηγή InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ποιος είναι ο Έλληνας Μέσι;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ποιος είναι ο Έλληνας Μέσι;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ