2014-01-12 15:13:51
Φωτογραφία για ΟΙ ''ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ'' ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ... !!!
Δύο συναντήσεις είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο την εβδομάδα που πέρασε, καθώς, όπως λένε  

και στο Μαξίμου, “έχουν απλωμένο τραχανά” -πολλά θέματα, δηλαδή, που απαιτούν καλύτερη συνεννόηση και αποφυγή τριβών.

Στην πολύωρη σύσκεψη του Σαββάτου, που ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο επίκεντρο βρέθηκε η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, που επιστρέφει την εβδομάδα αυτή στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν φεύγει από το στόχαστρο, όπως δείχνει και η αναφορά του κ. Βενιζέλου το Σάββατο ότι “δίνουμε μάχη, αλλά υπάρχουν κάποιοι σαν 5η φάλαγγα, που δεν επιθυμούν να βγει η χώρα από την κρίση”.

Στους εκπροσώπους των δανειστών έχουν σταλεί όλα τα στοιχεία και στόχος είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 27 Ιανουαρίου.


Ήδη όμως κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο και πηγές του υπουργείου Οικονομικών το μεταθέτουν για το επόμενο Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι έχει ξεπεράσει τους στόχους που είχαν τεθεί, η Τρόικα δεν έχει συμφωνήσει και είναι ανοικτό το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τα διαρθρωτικά.

Η κυβέρνηση αποδίδει τις δυσκολίες στις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών και στην στάση του ΔΝΤ.

Ο εκνευρισμός στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης δεν απουσιάζει, καθώς στο αρνητικό σενάριο, μία παρατεταμένη διαπραγμάτευση με απαιτήσεις από την Τρόικα, θα επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω “δυσάρεστων θεμάτων” που έχουν ανακύψει στην επικαιρότητα.

Η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού όπως και η σύγκρουση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Υγείας για το 25ευρω έφεραν ξανά στο προσκήνιο τις δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση και τις ενίοτε αποκλίνουσες στοχεύσεις των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Όσον αφορά τις μεταξύ τους σχέσεις, Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν καταλήξει ότι κανένα θέμα δεν θα προωθείται δίχως προηγούμενη δική τους έγκριση, ενώ συζητήθηκε και ο καλύτερος συντονισμός των υπουργών από τον υπουργό Επικρατείας, κ. Δημήτρη Σταμάτη.

Το ΠΑΣΟΚ, που έχει καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις, επιδιώκει να πιστωθεί θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και να ενισχύσει τα εναπομείναντα κοινωνικά και πολιτικά του ερείσματα.

Στο ηγετικό επιτελείο της ΝΔ πάλι λένε: “Καταλαβαίνουμε την αγωνία του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, κατανοούμε ότι, αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει στις ευρωεκλογές, την επομένη θα είναι δύσκολο στην κυβέρνηση να σταθεί. Από την άλλη όμως και το ΠΑΣΟΚ κατανοεί ότι, αν καταρρεύσει η κυβέρνηση, δεν θα διασωθεί ούτε το ΠΑΣΟΚ”.

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προωθήσει στο προσεχές θέματα που έχει στην ατζέντα του ακόμη και χωρίς τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Δηλώνουν, δε, ότι θα δώσουν έμφαση στην καθημερινότητα και στη βελτίωση οικονομικών ρυθμίσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Στην ατζέντα τους είναι η αλλαγή του σωφρονιστικού πλαισίου μετά την απόδραση Ξηρού, ενώ εξετάζεουν και την προώθηση νέου αντιροτμοκρατικού νόμου, αν και εκεί φοβούνται ότι θα υπάρξει διαφωνία από το ΠΑΣΟΚ.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συζητήσει και το θέμα του Ταχυδρομικου Ταμιευτηρίου. Η κυβέρνηση θέλησε ένα θέμα για να επισκιάσει την απόδραση Ξηρού και τώρα αναζητά θέμα που θα ξεπεράσει το ΤΤ, που πήρε απρόσμενες διαστάσεις, απαξιώνοντας συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου λέει: “Εμείς δώσαμε μία γραμμή στις Αρχές να διερευνήσουν υποθέσεις που είναι ώριμες, αλλά δεν τους υποδείξαμε τη μία ή την άλλη υπόθεση και από την στιγμή που ξεκίνησαν οι διώξεις δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Θα ήταν καταστροφή ακόμη και υπόνοια ότι επιχειρούμε να κουκουλώσουμε ή να προστατεύσουμε πρόσωπα”.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Από τη μία οι μίζες των εξοπλιστικών επί ΠΑΣΟΚ, από την άλλη οι κομπίνες με τα δάνεια του ΤΤ επί ΝΔ, εμπεδώνουν την πεποίθηση ότι τα δύο κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα εξακολουθούν να βρίσκονται στην εξουσία, απειλώντας ότι, αν αλλάξει η κατάσταση, θα είναι καταστροφή.

Για τη ΝΔ υπάρχει η επιπλέον διάσταση ότι η αποκάλυψη του ΤΤ θίγει τον καραμανλικό πυρήνα και έρχεται να προστεθεί στο θόρυβο που προκάλεσαν οι ατασθαλίες του κ. Μιχάλη Λιάπη.

Πηγή : protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ