2012-04-17 08:16:02
Φωτογραφία για Αποκτήστε καλό βαθμό στο ενεργειακό πιστοποιητικό και κερδίστε 15% στα ενοίκια
Τα νέα δεδομένα, που δημιουργεί στην αγορά η αξιολόγηση των ακινήτων με βάση την κατανάλωση ενέργεια... Την ώρα, που η αγορά ακινήτων στενάζει και οι τιμές υποχωρούν και στα ενοίκια, οι ιδιοκτήτες, που χρησιμοποιούν προς εκμετάλλευση διαμερίσματα και κάθε είδους κατοικίες μπορούν να επωφεληθούν αν φροντίσουν, ώστε το σπίτι αυτό να λάβει ενεργειακό πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης με καλή βαθμολογία.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη να αξιώσει μίσθωμα έως και 15% υψηλότερο. Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι η κατάταξη στα υψηλά κλιμάκια του ενεργειακού πιστοποιητικού δίνει επιπλέον διαπραγματευτική ισχύ στους ιδιοκτήτες, που μπορούν να πετύχουν καλύτερο μίσθωμα για το ακίνητό τους. Σύμφωνα με τον Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, «τα ακίνητα με καλή ενεργειακή απόδοση θα έχουν ένα προβάδισμα από 5% έως 15%, σε σύγκριση με διαμερίσματα που δεν λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία»
. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές των ενοικίων θα αυξηθούν, καθώς αυτή την περίοδο είναι σε πτώση. Ωστόσο, το ενεργειακό πιστοποιητικό θα γίνει η αιτία, που μια μερίδα ακινήτων θα διατηρήσουν τις τιμές τους στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. «Οι τιμές των ενοικίων είναι έτσι και αλλιώς σε πτωτική τάση. Όμως, τα διαμερίσματα, που θα έχουν ένα καλό ενεργειακό πιστοποιητικό, θα καταφέρουν να συγκρατήσουν την τιμή του μισθώματος», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος και προσθέτει ότι η ενεργειακή απόδοση είναι άμεσα συναρτημένη με την παλαιότητα της οικοδομής, δηλαδή όσο πιο παλιό είναι ένα ακίνητο, μοιραία θα λαμβάνει χαμηλότερη βαθμολογία. Πως μπορεί κάποιος που έχει ένα διαμέρισμα να πετύχει να λάβει καλή βαθμολογία, στο υποχρεωτικό, πλέον, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης; Μέσω εργασιών ανακαίνισης, οι οποίες όμως σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να είναι εκτεταμένες, καθώς οι ενεργειακοί επιθεωρητές ελέγχουν πολλές παραμέτρους. «Υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις. Εάν ένα διαμέρισμα έχει απλά διπλά τζάμια, τότε δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει και εξωτερική μόνωση όλης της οικοδομής», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου και προσθέτει ότι το ενεργειακό πιστοποιητικό θα γίνει ένα κριτήριο βάσει του οποίου οι ενοικιαστές θα επιλέγουν ακίνητο, καθώς θα ενσωματώνεται σταδιακά στην ψυχολογία της αγοράς. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, ώστε οι ενοικιαστές και οι αγοραστές ακινήτων να είναι σε θέση να συγκρίνουν και να αξιολογήσουν την πραγματική τους κατανάλωση και τις τυχόν δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό που ελέγχουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές, είναι η μόνωση του κτιρίου, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική του, κατά πόσο εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια, το φυσικό αέριο, αν έχει διπλά τζάμια, σύγχρονο λέβητα, κατά πόσο χρειάζεται ο ενοικιαστής να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια και πετρέλαιο. planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ