2014-01-20 17:15:11
Φωτογραφία για Γιάννης Μπουτάρης: Εγώ είμαι το αφεντικό!
Συνηθίζεται και στους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς. Ο πρώτος δείχνει την απειρία κάθε νέου πρωθυπουργού και την αγωνία του να τηρήσει τις ισορροπίες και να περιορίσει τις προστριβές. Ο δεύτερος φέρει τη σφραγίδα του. Το ίδιο συνέβη και με τον ανασχηματισμό που επέφερε στο σχήμα των αντιδημαρχιών την περασμένη Πέμπτη ο Γιάννης Μπουτάρης, σημειώνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Μακεδονία".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν πρωτοτύπησε σε ό,τι αφορά το αιφνίδιο του εγχειρήματος, καθώς οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται. Είναι γεγονός ότι οι ανακοινώσεις της Πέμπτης έπιασαν πολλούς από τη δημοτική ομάδα στον ύπνο. Πρωτοτύπησε όμως ο κ. Μπουτάρης ως προς τα εξής δύο: Αφενός προχώρησε σε αλλαγές βρισκόμενος ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που από πολλούς θεωρείται απαγορευτικό. Αφετέρου είναι ίσως ο πρώτος ανασχηματισμός ο οποίος διατηρεί άθικτα τα πρόσωπα και ανασχηματίζει μόνον τις αρμοδιότητές τους.


ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Τι ακριβώς επιδιώκει ο Μπουτάρης με αυτήν την αιφνιδιαστική κίνηση; Από το μεσημέρι της Πέμπτης, οπότε έγιναν γνωστές οι αλλαγές, το ερώτημα αυτό απασχολεί τα μέλη της δημοτικής ομάδας του, καθώς και της «Πρωτοβουλίας». Πρώτη επιδίωξή του ήταν να περάσει το μήνυμα ότι κουμάντο στο δήμο και βεβαίως και στην παράταξή του ενόψει και της συγκρότησης του ψηφοδελτίου κάνει αποκλειστικά και μόνον ο ίδιος. Γι’ αυτό και σε αντίθεση με τον πρώτο ανασχηματισμό, του οποίου είχαν προηγηθεί ολοήμερες διαβουλεύσεις με τα μέλη της δημοτικής ομάδας, αυτή τη φορά ο δήμαρχος περιορίστηκε να κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους τις αποφάσεις του σε κλειστό φάκελο μέσω κλητήρα. Με τους μόνους με τους οποίους συζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο στενός φίλος και έμπιστος συνεργάτης του, ο νομικός σύμβουλός του Απόστολος Σοφιαλίδης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Χασδάι Καπόν.

Επιπλέον, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο κατά την οποία βαρύτητα δίδεται κυρίως στην προσπάθεια επανεκλογής και όχι τόσο στην παραγωγή δημοτικού έργου, είναι προφανές ότι ο δεύτερος στόχος του δημάρχου με την ανακατανομή των χαρτοφυλακίων δεν είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας της εκτελεστικής ομάδας του δήμου, αλλά να δώσει μία πρόγευση για το πώς και με ποιους σχεδιάζει να διοικήσει την επόμενη πενταετία, εφόσον επανεκλεγεί. Επίσης μέσω του ανασχηματισμού στο παρά πέντε των εκλογών επιχειρεί να περάσει στους Θεσσαλονικείς το μήνυμα ότι ο ίδιος αισθάνεται βέβαιος για την επανεκλογή του, γι’ αυτό και σχεδιάζει από τώρα την επόμενη μέρα.

Η ΡΕΒΑΝΣ

Παρότι ο ανασχηματισμός άφησε άθικτα τα πρόσωπα, εντούτοις η ανακατανομή των χαρτοφυλακίων επέφερε σημαντικές ανακατατάξεις στο πολιτικό χρηματιστήριο της δημοτικής αρχής. Οι αλλαγές της Πέμπτης θα μπορούσαν να έχουν τον τίτλο «Η ρεβάνς». Το κύριο χαρακτηριστικό του πρώτου ανασχηματισμού ήταν η υποβάθμιση του έως τότε ισχυρού αντιδημάρχου Οικονομικών Χ. Καπόν. Υπό την πίεση των Παναγιώτη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Κουράκη αλλά και μερίδας της «Πρωτοβουλίας», οι οποίοι ζητούσαν την αποπομπή του, ο κ. Μπουτάρης αναγκάστηκε να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και να το παραδώσει στον Γιώργο Αρβανίτη. Ο δήμαρχος πέτυχε να διασώσει τότε τον κ. Καπόν ιδρύοντας για χάρη του τη νέα αντιδημαρχία Επιχειρηματικότητας, απέτυχε όμως να ψαλιδίσει τις αρμοδιότητες του κ. Κουράκη, κάτι που το ήθελε για λόγους εξισορρόπησης. Με τον ανασχηματισμό της περασμένης Πέμπτης ο κ. Μπουτάρης αντέστρεψε ολοκληρωτικά την κατάσταση.

Ισχυροποίησε τον κ. Καπόν, στον οποίο παρέδωσε ξανά το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, παράλληλα με αυτό της Επιχειρηματικότητας, κίνηση η οποία πέρα από την εσωτερική στόχευση σηματοδοτεί περαιτέρω άνοιγμα προς μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων αλλά και προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Παράλληλα ο δήμαρχος «κόντυνε» τον κ. Κουράκη αφαιρώντας του το φιλέτο των αρμοδιοτήτων, που είναι τα έργα και η ενέργεια. Ωφελημένος βρέθηκε και ο Κώστας Ζέρβας, στον οποίο κατέληξαν οι αποψιλωμένες αρμοδιότητες του κ. Κουράκη, ενώ παράπλευρη απώλεια θεωρείται ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος υποβιβάστηκε στην αντιδημαρχία Νεολαίας, Εθελοντισμού και Αθλητισμού. Οι υπόλοιπες τέσσερις αντιδημαρχίες διατηρήθηκαν σχεδόν ως είχαν (Καλυψώ Γούλα στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, Έλλη Χρυσίδου στον Πολιτισμό, Αντώνης Καρούμπης στην Παιδεία) πλην της Καθαριότητας, καθώς ο Θανάσης Παππάς ενισχύθηκε και με τον τομέα Μηχανολογίας.

Εν αναμονή των αντιδράσεων

Το ερώτημα πλέον είναι εάν και πώς θα αντιδράσει ο Ανδρέας Κουράκης. Η απάντηση θα δοθεί αύριο κιόλας, οπότε επαναλαμβάνεται η διακοπείσα την περασμένη Τρίτη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνέλευση της

«Πρωτοβουλίας» τον Οκτώβριο ο κ. Κουράκης είχε ασκήσει σκληρή κριτική προς τον κ. Μπουτάρη, τον οποίο είχε κατηγορήσει για «ηγεμονισμό», ενώ τον είχε επικρίνει και για τα ανοίγματά του προς τη Νέα Δημοκρατία, τα οποία είχε χαρακτηρίσει «αντιστόρητα». Το ίδιο σκληρή ήταν και η απάντηση του δημάρχου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «κακόβουλη» την κριτική του αντιδημάρχου, λέγοντας προς τον κ. Κουράκη: «Στο φινάλε δεν θέλεις, φεύγεις!».

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι εάν η επιδείνωση των σχέσεων του δημάρχου με τον αντιδήμαρχο θα επηρεάσει και τη σχέση του κ. Μπουτάρη με το έτερο μέλος της πάλαι ποτέ κραταιάς τρόικας, τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος διατηρεί καλό επίπεδο σχέσεων με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, με τον οποίο έχει στενή και καλή συνεργασία. Σε αυτήν την περίπτωση προκύπτει το δευτερογενές ερώτημα εάν θα διατηρηθεί το άριστο επίπεδο σχέσεων που έχουν από την ίδρυση ακόμη της «Πρωτοβουλίας» οι κύριοι Αβραμόπουλος και Κουράκης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελέχους της «Πρωτοβουλίας» «όλα αυτά θα κριθούν οριστικά μετά τις εκλογές και αναλόγως και του αποτελέσματος». Ωστόσο έτερο στέλεχος, το οποίο γνωρίζει την ιδιοσυγκρασία του κ. Κουράκη, συνιστά «να περιμένουμε τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας τη Δευτέρα και μετά τα ξαναλέμε…».
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ