2014-01-24 17:18:06
Φωτογραφία για Τα smartphones κατέχουν το 53% στο σύνολο των πωλήσεων
Ξεπέρασαν το 2013 οι πωλήσεις των «έξυπνων (κινητών) τηλεφώνων» στη χώρα μας τις πωλήσεις των παραδοσιακών κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2013 πουλήθηκαν... 1,327 εκατομμύριο συσκευές «έξυπνων κινητών» (smartphones) αντιστοιχώντας στο 53% των συνολικών πωλήσεων. Την αντίστοιχη περίοδο 2012, οι πωλήσεις smartphones αντιστοιχούσαν στο 43% των συνολικών πωλήσεων. Συνολικά μέσα στο 2013 εκτιμάται ότι πωλήθηκαν 1,35 εκατ. τεμάχια smartphones.

Σημαντικό ρόλο στη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς των smartphones διαδραματίζει η μείωση του κόστους πωλήσεών τους. Σύμφωνα με στελέχη της κινητής τηλεφωνίας, περίπου το 70% των smartphones που πουλήθηκαν πέρυσι στην ελληνική αγορά κόστιζε κάτω από 200 ευρώ. Και σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά συστήματα, κυρίαρχο αναδείχθηκε το Android της Google, που έχει διεισδύσει στο 81,5% των smartphones που λειτουργούν στην ελληνική αγορά. Ο Νο 2 παίκτης της αγοράς είναι το iOs της Apple με ποσοστό 9,7%, ενώ ελαφρώς ανοδική σε ετήσια βάση είναι η πορεία των Windows Phones που έχουν διείσδυση 4,5% στην αγορά σε σύγκριση με 4,1% για το αντίστοιχο περσινό διάστημα.


Εντυπωσιακή είναι και η πορεία των πωλήσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών τύπου tablet. Οι πωλήσεις τους τριπλασιάστηκαν μέσα στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, φτάνοντας τις 400.000 τεμάχια. Eνδεικτικό είναι ότι τον Δεκέμβριο του 2013 πωλήθηκαν στην Ελλάδα 100.000 συσκευές υπολογιστών, από 30.000 συσκευές που είχαν πωληθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2013 λειτουργούσαν 5,2 εκατ. συνδέσεις ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης. Το 100% των συνδέσεων αυτών είναι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας και το 60% αυτών αφορά συνδέσεις μέσω smartphone κινητών τηλεφώνων (standard mobile broadband subscriptions).

To υπόλοιπο 40% αφορά ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω δικτύων κινητής για τη σύνδεση Η/Υ, tablet κ.λπ. (dedicated mobile data subs). Παρά όμως τον μεγάλο αριθμό ευρυζωνικών συνδέσεων σε δίκτυα κινητής, η χώρα υστερεί σε σχέση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Ετσι, ενώ στην Ελλάδα περίπου το 46% του πληθυσμού αξιοποιεί ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις, στη Β. Ευρώπη αλλά και σε άλλες χώρες του πλανήτη, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο. Ως συνέπεια, οι πωλήσεις smartphones, αλλά και tablet υπολογιστών που αξιοποιούν τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ