2014-01-24 17:17:05
Φωτογραφία για Το κράτος-πατερούλης ετοιμάζει πάλι «πάρτι» με ξένους μεζέδες...
Του Γιώργου Κράλογλου

Αυτά είναι όλα κι όλα τα λεφτά που θα πάρουμε μέχρι το 2020 και τέλος. Κάπου 17 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 4,4 δισ. ευρώ για την αγροτική παραγωγή.

Αν αποτύχουμε, τέρμα και η ανάπτυξη. Αν τα φάμε μέσα από εκλογικές και κομματικές λίστες (όπως τα λεφτά του Παπαντρέα το 1981) θα πουλήσουμε και τον Παρθενώνα για να τους ξοφλήσουμε Γκρινιάζω από τώρα γιατί η πρώτη εντύπωση που έχω, από την εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την κατανομή των κονδυλίων, μου μοιάζει (και εύχομαι να πέφτω έξω) ότι το κράτος-πατερούλης ετοιμάζει πάλι «πάρτι» με ξένους μεζέδες...

Γιατί το λέω αυτό;

Πρώτον γιατί από τα 20 δισ. ευρώ μόνο 3,7 δισ. ευρώ θα πάνε απ΄ ευθείας στις επιχειρήσεις για επενδύσεις από τις οποίες περιμένουμε και θέσεις εργασίας. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και κάποια προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Δεύτερον γιατί τα άλλα 16 δισ. ευρώ θα τα μοιράσει το κράτος-πατερούλης αλλά «...με ελεγχόμενο σχέδιο» όπως μας λέει η κυβέρνηση.


Τρίτο γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη (σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο προς την Ε.Ε. ) να δώσει στην περιφέρεια περίπου τα 10 δισ. ευρώ από τα 16 δισ. συμπεριλαμβανομένων και των κονδυλίων (4, 4 δισ. ευρώ) για τους αγρότες.

Τέταρτο γιατί τα άλλα (πάνω από 6 δισ. ευρώ αν βάλουμε και αυτά των προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης) θα πάνε σε υποδομές και (ευτυχώς) για εκπαιδευτικά προγράμματα στήριξης των ανέργων.

Άρα το κράτος-πατερούλης θα μοιράσει 16 δισ. ευρώ με διαχειριστές τους βουλευτές που διορίζονται υπουργοί, τους περιφερειάρχες που είναι κομματικά στελέχη ή αποτυχημένοι πολιτευτές, τους Δημάρχους που ελέγχονται κομματικά σε μεγάλο βαθμό και τους συμβούλους υπουργών που αποτελούν κομβικό σημείο δούναι και λαβείν...

Και τι να κάνει το κράτος θα μου πείτε; Να μαζέψει απατεώνες επιχειρηματίες και να τους μοιράσει τα λεφτά του ΕΣΠΑ και μετά να τους ψάχνει στις φυλακές ή στην Αργεντινή και την Βενεζουέλα; Παναγία βοήθα!! Μόνο κάποιος που ζει μισό αιώνα εκτός Ελλάδος μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Ασφαλώς και την μεγάλη ευθύνη για την διαχείριση του ΕΣΠΑ πρέπει να την έχουν οι κυβερνήσεις όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά οι κυβερνήσεις όπως και οι αντιπολιτεύσεις (όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης) έχουν σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας τους.

Έχουν στόχους που τους χαρακτηρίζει ο ρεαλισμός και η πολιτική τόλμη Πρόσφατα παραδείγματα η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Αν ρίξουμε μια, καλόπιστη, ματιά στην γενική εικόνα των στόχων της Ε.Ε. που ήδη σχηματοποιούν τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας θα δούμε ότι ετοιμάζεται και επιθετική πολιτική για την παραπέρα ευρωπαϊκή βιομηχανική ανάπτυξη.

Όμως την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έχουμε διωγμό της μεταποίησης (μεγάλης και μικρής) όπως και των επαγγελματιών με μια φορομπηχτική πολιτική και με εξοντωτικά πρόστιμα ακόμη και για οφειλές που εξυπηρετούνται μεν αλλά με κάποια χρονική καθυστέρηση.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα καταστρέφουν την οικοδομή από την οποία ζει το 30-40 % της μεταποίησης.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα για μπει μια επιχείρηση σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ πρέπει να δώσει στις Τράπεζες ενέχυρο το σπίτι του την οικογένειά του και την κολυμπήθρα που βαφτίστηκε...

Ας μην ξεχνάμε ακόμη και ότι μέχρι το 2020 θα περάσουμε εκλογές και κυβερνητική αλλαγή ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η προοπτική δε των εκλογών έχει ξεχωριστή σημασία αφού οι διεκδικητές της εξουσίας (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) δεν παρουσιάζουν σαφές σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που να το καταλαβαίνουμε και εμείς χωρίς «μετάφραση» και μεσολάβηση (με δηλώσεις στα ΜΜΕ) από τους ινστρούχτορες κυβέρνησης και κομμάτων.

Τα επισημαίνω από τώρα επειδή στην έγκριση από την ΕΕ (του δικού μας προγράμματος ΕΣΠΑ) θα φθάσουμε (στο τέλος Μαρτίου 2014) μόνο αν περάσουμε δύο φορές (στο τέλος Ιανουαρίου και στο τέλος Φεβρουαρίου) «γραπτές και προφορικές εξετάσεις» που σημαίνει ότι προλαβαίνουμε να διορθωθούμε .

Γιατί (ευτυχώς για όλους μας) στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατάλαβαν ότι στο Ελλάδιστάν κατασπαράζουμε τον κρατικό κορβανά σε ρουσφέτια και έργα με πάσης φύσεως «αντιπαροχή» τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά… και μας έχουν δέσει χειροπόδαρα.

Έβαλαν όρους διασφάλισης των κονδυλίων ΕΣΠΑ που τα χαρακτήρισαν «αιρεσιμότητες» . Με απλά λόγια μας λένε αν μοιράσετε τα λεφτά όπως θέλετε και δεν πιάσετε τους στόχους που θα συμφωνήσουμε θα σταματήσουμε , σε πρώτη φάση, να στέλνουμε λεφτά. Σε δεύτερη θα μας δώσετε πίσω όσα πήρατε. Το ίδιο θα γίνει και αν δεν πιάσετε τους δημοσιονομικούς στόχους που επίσης θα έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας. Στο χέρι μας είναι βεβαίως ...να μην δεχθούμε το ΕΣΠΑ . Να ξεχάσουμε τους κουτόφραγκους και να φορέσουμε κελεμπίες περιμένοντας να βρούμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο...

 Freepen από capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τιμοκατάλογος Skoda Rapid Spaceback
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τιμοκατάλογος Skoda Rapid Spaceback
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ