2014-01-24 22:01:11
Φωτογραφία για Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους στο Αιγαίο
Χάρτης ο οποίος δείχνει τόσο τη θέση εντοπισμού του σκάφους με τους μετανάστες όσο και τη θέση βύθισής του. Σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνονται στον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα, η ρυμούλκηση της βάρκας, στην οποία επέβαιναν οι μετανάστες, έγινε με κατεύθυνση προς το Φαρμακονήσι. Το λιμενικό λέει ότι η απόσταση από το σημείο εντοπισμού έως το σημείο βύθισης (με βάση αυτό που βλέπουν στο ραντάρ) είναι 500 μέτρα δυτικά προς το Φαρμακονήσι.

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε το ναυτοδικείο Πειραιώς προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του τραγικού ναυαγίου στο Φαρμακονήσι. Την έρευνα είχε ζητήσει και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία καλούσε τις ελληνικές αρχές να ρίξουν φως στις συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαίτιους.

Επιπλέον, η οργάνωση ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.


«Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.

» Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων» καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στον Πειραιά οι επιζώντες

Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι 16 επιζώντες από το ναυάγιο του Φαρμακονησίου.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά είναι συγκλονιστικές. Δύο από αυτούς ανέφεραν ότι στο ναυάγιο έχασαν τα παιδιά τους και τις συζύγους τους.

Οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, μεταφέρθηκαν στον Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας». Τις προηγούμενες ημέρες φιλοξενούντο στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα τους υποδέχθηκαν στο λιμάνι.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το ναυάγιο προκάλεσε την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας, ενώ το Λιμενικό αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την τραγωδία.

Με αφορμή την μεταφορά τους στον Πειραιά, μεταναστευτικές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι.

Σεσίλια Μάλστρομ: Να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το Φαρμακονήσι

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους έλληνες υπουργούς για το θέμα αυτό.

Προσερχόμενη στο Ζάππειο για το άτυπο συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που διεξάγεται σήμερα, Παρασκευή, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκή προεδρίας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο, αλλά είναι πολλά που πρέπει να γίνουν.

Εξέφρασε τη λύπη της για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το γεγονός.

«Έχουμε κάνει πολλά για την Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης» είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε υποχρέωση όλοι στην ΕΕ να βοηθήσουμε».

Σημείωσε, επίσης, ότι η Γερμανία και η Σουηδία έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.

Αξιωματούχοι του Λιμενικού: Θέλουν να μειώσουν το κύρος μας

Απόπειρα να μειωθεί το κύρος του Λιμενικού από τις άκριτες και βιαστικές κατηγορίες που του αποδίδονται για το ναυάγιο με θύματα μετανάστες στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου βλέπουν αξιωματούχοι του Λιμενικού, οι οποίοι τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έρευνας και διάσωσης περαιώθηκε με επιτυχία.

Επίσης, κάνουν λόγο για αήθεις και ψευδείς κατηγορίες που εξυπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς.

«[...] άκριτες, βιαστικές και γενικευμένες κατηγορίες κατά του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για παράλειψη ενεργειών, αμέλεια, ή ακόμη και αποκλίνουσα - παραβατική συμπεριφορά των στελεχών του σε περιστατικά παράνομης μετανάστευσης αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων, τη μείωση του κύρους και αξιοπιστίας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και την υπονόμευση του ηθικού του προσωπικού του στο πλαίσιο της γιγαντιαίας προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά στο ελληνικό θαλάσσιο πεδίο προς διασφάλιση των θαλασσίων συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης, συνδράμοντας παράλληλα στη διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χρώματος» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι έχει ήδη διαταχθεί και ανατεθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ