2014-01-24 23:19:06
Φωτογραφία για Η Ισραηλινή που αγωνίστηκε για τους Παλαιστίνιους
Η Σουλαμίτ Αλόνι, μια ηγέτιδα της ισραηλινής αριστεράς και υπουργός που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και των γυναικών, απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 85 ετών, ανακοινώθηκε από την οικογένεια και συναδέλφους της.

Η Αλόνι ίδρυσε στη δεκαετία του 1970 μια φιλελεύθερη παράταξη πολιτών, αφού παραιτήθηκε από το Εργατικό Κόμμα της τότε πρωθυπουργού Γκόλντα Μέιρ, έπειτα από μια διένεξη σχετικά με την επιρροή της θρησκείας στην κυβέρνηση. Το κίνημά της εξελίχθηκε σ' ένα μικρό κόμμα που εξακολουθεί να βρίσκεται στο κοινοβούλιο του Ισραήλ.

Γεννημένη στο Τελ Αβίβ, η Αλόνι είχε ταχθεί υπέρ του σχηματισμού ενός παλαιστινιακού κράτους στη γη που κατελήφθη από το Ισραήλ με τον πόλεμο του 1967, πολύ πριν από την υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον ειρηνευτική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας εξακολουθεί να επιδιώκεται η επίτευξη μιας συμφωνίας.

Βετεράνος του ισραηλινού κοινοβουλίου όπου εκλεγόταν επί 30 χρόνια, η Αλόνι υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας και αργότερα υπουργός Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του Ιτζχάκ Ραμπίν, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.


Ο Ραμπίν δολοφονήθηκε το 1995 από έναν ισραηλινό υπερεθνικιστή ο οποίος αντιτασσόταν στην προσωρινή συμφωνία του 1993 με τους Παλαιστίνιους.

Η Αλόνι συνέχισε τον ακτιβισμό της και μετά την αποχώρησή της από την πολιτική, το 1996. Το 2011, σε μια συγκέντρωση για την ειρήνη στο Τελ Αβίβ, είχε ζητήσει "τον πλήρη τερματισμό της κατοχής".

Τη θλίψη τους για το θάνατό της εξέφρασαν τόσο πολιτικοί της φίλοι όσο και αντίπαλοι.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικεφαλής του δεξιού κόμματος Λικούντ, αναφέρει:

"Παρά τις βαθιές διαφορές ανάμεσά μας στη διάρκεια των ετών, θαύμαζα τη συμβολή της στην ισραηλινή δημόσια ζωή και την αποφασιστικότητα της Αλόνι να υπερασπίζεται σθεναρά τις πεποιθήσεις της".
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ