2014-01-24 23:15:08
Φωτογραφία για Συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για ενεργειακή ασφάλεια
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας. Το τελικό κείμενο του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Ισραήλ, εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σχετική πρόταση υποβλήθηκε στο Υπουργικό από τον υπουργό Άμυνας Φώτη Φωτίου.

Στόχος της συμφωνίας μεταξύ των δύο κρατών είναι η συνεργασία για ενίσχυση των δυνατοτήτων των δυο πλευρών όσον αφορά στην παροχή ασφάλειας για τις χερσαίες και υπεράκτιες υποδομές των ενεργειακών πόρων, οι οποίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Μνημόνιο προβλέπει επίσης τη σύσταση τεχνικών επιτροπών οι οποίες θα χειρίζονται επί μέρους θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των ενεργειακών πόρων. Οι τεχνικές αυτές επιτροπές αναμένεται να υποβάλουν οδικούς χάρτες ως προς τον χειρισμό των επί μέρους θεμάτων που προβλέπονται στη συμφωνία.

Το Υπουργικό κατά τη χθεσινή του συνεδρία εξουσιοδότησε τον υπουργό Άμυνας να υπογράψει τη συμφωνία με την κυβέρνηση Ισραήλ. Η πλευρά του Ισραήλ έχει αποδεχθεί το κείμενο της συμφωνίας και αναμένεται σύντομα οι υπουργοί Άμυνας των δύο κρατών να συναντηθούν είτε στην Κύπρο είτε στη γειτονική χώρα για υπογραφή του μνημονίου.

Η διάρκεια της συμφωνίας είναι για πέντε χρόνια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη πέντε.
defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ