2014-01-24 23:12:07
Φωτογραφία για Πόσοι πήραν άδειες από τις φυλακές και δεν επέστρεψαν από το 1990
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο χορήγησης των αδειών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος

Αθανασίου επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο χορήγησης των αδειών στις φυλακές και θα γίνουν αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς αυτό πάσχει, ενώ το ΠΘ αποκαλύπτει σήμερα τα τελευταία 23 χρόνια (1990-2013) σε πόσους κρατούμενους χορηγήθηκαν άδειες και πόσοι δεν επέτρεψαν ποτέ στις φυλακές.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στο ποσοστό των κρατουμένων που έλαβαν άδεια, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ στη φυλακή. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, τα τελευταία 10 χρόνια δεν επέστρεψε στη φυλακή το 2,5% αυτών που έλαβε άδεια. Όπως διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου το 44% αυτών ήταν Έλληνες και το 56% αλλοδαποί.

Όπως έλεγαν στο ΠΘ παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης στην χώρα μας υπάρχουν οι χαμηλότερες πανευρωπαϊκά «απώλειες» στο θέμα της χορήγησης των προσωρινών αδειών κρατουμένων.


Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη φυγή προς άγνωστή κατεύθυνση του Χριστόδουλου Ξηρού πριν τη λήξη της 8ήμερης άδειας που είχε πάρει από τις φυλακές Κορυδαλλού, έδωσε το «πράσινο φως» στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, να επανεξετάσει το καθεστώς χορήγησης των αδειών κρατουμένων και ειδικά αυτών που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες και δράση.

Κατόπιν αυτών, με εντολή του κ. Αθανασίου στο τραπέζι της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης αρχικά «έπεσε» η άποψη πλέον των τρομοκρατών να απαγορευθεί η χορήγηση αδειών και άλλες κατηγορίες καταδικασθέντων.

Ειδικότερα, εξετάστηκε η άποψη να απαγορευθεί η χορήγηση του ευεργετικού μέτρου των αδειών, πλέον εκείνων που εκτίουν ποινές για τρομοκρατική δράση και για όσους έχουν καταδικαστεί για κρατική διαφθορά, βαριάς μορφής οργανωμένη εγκληματικότητα και οικονομικά εγκλήματα.

Όμως, εξετάζοντας τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, την ελληνική νομοθεσία και τα στατιστικά στοιχεία -που αποκαλύπτει το ΠΘ- τα οποία δείχνουν πάρα πολύ χαμηλούς δείκτες παραβίασης των χορηγουμένων αδειών τα τελευταία 13 χρόνια, άρχισε να αναδιπλώνουν τις απόψεις τους.

Έτσι, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην χορηγούνται άδειες στους έγκλειστους για οικονομικά εγκλήματα, διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα. Φυσικά τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακόμη, αλλαγές θα γίνουν και στο τρόπο συγκρότησης των μελών της τριμελούς επιτροπής που αποφασίσει για τη χορήγηση των αδειών, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο, η χορήγηση των αδειών να γίνεται με απόφασή του Δικαστικού Συμβουλίου του Πρωτοδικείου της περιοχής στην οποία βρίσκεται κάθε κατάστημα κράτησης.

Το ΠΘ αποκαλύπτει τα τελευταία 23 χρόνια (1990-2013) σε πόσους κρατούμενους χορηγήθηκαν άδειες και πόσοι δεν επέστρεψαν ποτέ στις φυλακές.

lefteria.blogspot.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ