2014-01-25 00:58:06
Φωτογραφία για Ποιοί ελέγχουν το ρωσικό Χρηματιστήριο;
Οι ξένοι επενδυτές κυριαρχούν στη ρωσική χρηματιστηριακή αγορά. Εκτιμάται ότι κατέχουν περίπου το 70% των ρωσικών μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά (free-float).

Οι ρώσοι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά την κρίση του 2008-2009.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η αξία των ρωσικών μετοχών free-float κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, ήταν 213 δισεκατομμύρια δολάρια. Από το ποσό αυτό, τα 121 δις. είναι κεφάλαια που έχουν επενδύσει διεθνείς «παίκτες» σε ρωσικές εταιρείες. Η εκτίμηση αυτή τεκμηριώνεται κυρίως από τα στοιχεία της υπηρεσίας αναλύσεων, FactSet.

Επίσης, άλλα 29 δισεκατομμύρια σε μετοχές, βρίσκονται στα χέρια ρωσικών Τραπεζών, συνταξιοδοτικών Ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών. Σε αυτές, θα πρέπει να προστεθεί και ένα δισ. δολάρια μετοχών που κατέχουν τα ρωσικά αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με την Investfunds.ru. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι μετοχές που βρίσκονται στα χέρια ρώσων ιδιωτών επενδυτών, αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του free float. Το υπόλοιπο ποσοστό (περίπου 42 δισ.), οι αναλυτές το μοιράζουν σε αναλογία 1:2, μεταξύ των ξένων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και των ρωσικών επενδυτικών ταμείων που δεν αποκαλύπτουν πληροφορίες για τον εαυτό τους.


«Χρυσό» μετάλλιο στην Αμερική

Το ένα τρίτο των ενεργών επενδυτών στη Ρωσία, είναι Ταμεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ένα ακόμα τρίτο του συνόλου, είναι επενδυτές από την ηπειρωτική Ευρώπη. Τέλος, το ένα τέταρτο των κεφαλαιούχων που επενδύουν στη Ρωσία, προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία (πάνω από πέντε δισ. δολάρια) είναι το κρατικό συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας (Norwegian Government Pension Fund). Ακολουθεί το Ταμείο «Vanguard Emerging Markets Stock Index Fund» (περίπου 4,7 δισ. δολάρια). Την τρίτη θέση, με κάτι λιγότερο από τρία δισ. δολάρια επενδυμένα σε ρωσικές μετοχές, καταλαμβάνει το Ταμείο «Oppenheimer».

Η αγορά μετά την κρίση

Πριν από την οικονομική κρίση του 2008-2009, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν περίπου το 60% των μετοχών που βρίσκονταν σε ελεύθερη διασπορά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών στη χρηματιστηριακή αγορά της Ρωσίας, είναι ένα θετικό σήμα για την οικονομία της χώρας. Επιβεβαιώνει επίσης τη δυναμική της αγοράς μετοχών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η ιδιαιτερότητα της μεγάλης συμμετοχής ξένων επενδυτών στη χώρα, δημιουργεί και τους αντίστοιχους κινδύνους από μια ενδεχόμενη απότομη απόσυρση των κεφαλαίων.

Η αύξηση του ποσοστού των αλλοδαπών επενδυτών στο free-float των ρωσικών εταιρειών, οφείλεται, όχι μόνο στην αύξηση των ξένων επενδύσεων, αλλά και στη μείωση των επενδύσεων σε μετοχές από τους ρώσους παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «Kommersant», από την αρχή του 2009, οι ρώσοι επενδυτές απέσυραν, μόνο από τις μετοχές αμοιβαίων κεφαλαίων, περίπου 750 εκ. δολάρια. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Simargl Capital, Ντμίτρι Σαντόβιϊ, οι ρώσοι επενδυτές έχουν φοβηθεί τόσο πολύ από την πτώση της περιόδου 2008-2009 που ακόμα και σήμερα βλέπουν με επιφύλαξη την επένδυση σε μετοχές. Η παθητικότητά τους διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την επιρροή των μη φορολογικών κατοίκων (αλλοδαπών προσώπων) στη χρηματιστηριακή αγορά της Ρωσίας. «Για να μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά οι εγχώριοι επενδυτές, θα πρέπει να κατέχουν περισσότερο από το 50% του συνόλου των μετοχών free-float», σημειώνει ο κ. Σαντόβιϊ.

Russia Now

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ