2014-01-25 07:51:07
Φωτογραφία για Υγεία: Υπάρχει ασφαλές όριο στο αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουμε;
Δεν υπάρχει ασφαλές όριο στην κατανάλωση αλκοόλ, όταν πρόκειται να «πιάσετε τιμόνι» στα χέρια σας.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Injury Prevention» ακόμα και ένα ποτηράκι αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 570.731 θανατηφόρα τροχαία που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1994 και 2011, εξετάζοντας τις συγκεντρώσεις αλκοόλ (BAC) στο αίμα των οδηγών και τις αιτίες του τροχαίου σε κάθε ένα από τα ατυχήματα ξεχωριστά.

Όπως προέκυψε από τα συμπεράσματα της ανάλυσης, ακόμα και οι οδηγοί με BAC ίσο με 0,1 γραμμάριο ανά λίτρο αίματος, διέτρεχαν 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν τροχαίο, συγκριτικά με τους απόλυτα νηφάλιους.

Για έναν ενήλικο ακόμη και 170 ml μπύρας, δηλαδή μισό ποτήρι, είναι αρκετά για να φτάσει το 0,1 g/l στο αλκοτέστ.

Μάλιστα, οι πιθανότητες αποκλειστικής ευθύνης για το τροχαίο αυξάνονταν και στα δύο φύλα κατ’ αναλογίαν με τη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα των οδηγών.


«Δεν βρήκαμε κανένα επίπεδο αλκοόλ στο αίμα που να μην αυξάνει τον κίνδυνο θανατηφόρου τροχαίου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Φίλιπς, καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο

«Μπορεί ο κόσμος να μην το αντιλαμβάνεται, αλλά ένα και μόνο ποτό μπορεί να διαταράξει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου του. Σαφώς όχι τόσο πολύ όσο πέντε ποτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα ποτό είναι αθώο», επεσήμανε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ