2012-04-17 15:20:02
Φωτογραφία για Το λαθρεμπόριο των τσιγάρων «ανθίζει» και το υπουργείο Οικονομικών κοιμάται...
«Καλπάζει» η αγορά των λαθραίων τσιγάρων, αφού το μερίδιό τους αυξάνεται συνεχώς αγγίζοντας το 17% σύμφωνα με στελέχη της καπνοβιομηχανίας. Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκαλεί η στάση του υπουργείου Οικονομικών που δεν αναθέτει το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ταυτοποίησης, εξασφαλίζοντας 800 εκατομμύρια ευρώ Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική αξία της παράνομης διακίνησης εκτιμάται στα 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, δημιουργώντας κατ' ουσίαν μια παράλληλη αγορά που εμφανίζει όλα τα στοιχεία της νόμιμης.

Έμποροι, μεταφορείς και λιανοπωλητές συμπληρώνουν το παζλ του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα, με το κέρδος τους να ξεπερνά το 100% αφού το αρχικό πακέτο κοστίζει 0,70 λεπτά και πωλείται πάνω από δύο ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», η λαθραία διακίνηση τσιγάρων έχει πάρει και νέα διάσταση, με τους αγρότες-παραγωγούς καπνικών προιόντων να μπαίνουν στο παιχνίδι μέσα από το στριφτό τσιγάρο.


Ενώ λοιπόν η καπνοβιομηχανία κρούει τον κώδωνα στην κυβέρνηση λόγω των τεράστιων τζίρων και την αβάστακτη φορολογία που αγγίζει το 96%, οι ιθύνοντες εξακολουθούν να τηρούν σιγήν ιχθύος. Κι αυτό γιατί ενώ υπάρχει πρόγραμμα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των τσιγάρων που θα αποφέρει τεράστια έσοδα και θα πατάξει το λαθρεμπόριο, ο αρμόδιος υπουργός Παντελής Οικονόμου δεν έχει προχωρήσει στην ανάθεση του έργου.

Παρά τις πιέσεις της Τρόικα, η οποία περιμένει πλέον απτά αποτελέσματα στο πεδίο της πάταξης του λαθρεμπορίου, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιθυμεί να μεταθέσει το έργο για μετά τις εκλογές. Όλα αυτά, τη στιγμή που το Δημόσιο βαδίζει «επι ξυρού ακμής» προκειμένου να μην εκτροχιαστούν τα έσοδα και φέτος.

Έτσι γεννά πολλά ερωτηματικά γιατί το Υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνει την απόφαση να πατάξει το λαθρεμπόριο εξασφαλίζοντας έσοδα ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό.
iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ