2014-01-27 08:51:13
Φωτογραφία για ΣΤΗ ΒΕΡΝΗ Ο Γ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Στη Βέρνη μεταβαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, προκειμένου να έχει επαφές με την ελβετική κυβέρνηση τόσο για το ζήτημα της υπογραφής διμερούς συμφωνίας για τη φορολόγηση ελληνικών κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες, όσο και για θέματα συναφούς περιεχομένου που σχετίζονται με την ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ελβετία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε, για μια ευρύτερη συμφωνία φορολόγησης τόκων και η Ελβετή υπουργός Οικονομικών, Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ, θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου προκειμένου να συναντηθεί με τον Γ.Στουρνάρα, ο οποίος προεδρεύει του Ecofin.

Ήδη από τα μέσα του 2013 το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. έχει εξουσιοδοτήσει την Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τροποποίησης των συμφωνιών για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Η Ε.Ε. επιζητεί την εναρμόνιση της φορολόγησης των κερδών που προκύπτουν από τις αποταμιεύσεις αλλά και την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για τις ροές κεφαλαίων


Το συγκεκριμένο ζήτημα καλείται να διαχειρισθεί η ελληνική προεδρεία της Ε.Ε. και θα αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα εξετάσει ο κ. Μαυραγάνης με τους Ελβετούς.

Εξάλλου, διαψεύσθηκαν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που επικαλούμενα αναφορές της κ. Βίντμερ-Σλουμπφ στο περιθώριο του Νταβός, σύμφωνα με τα οποία η Ελβετία δεν θα συνάψει συμφωνία για την είσπραξη φόρων από καταθέσεις «μαύρου» χρήματος Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Ο υφυπουργός Οικονομικών ενημερώθηκε για τα σχετικά δημοσιεύματα και επικοινώνησε με τον Ελβετό ομόλογό του -με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις - αλλά και με τον Ελβετό πρέσβη στην Αθήνα.

Οι δύο αξιωματούχοι παρείχαν διευκρινίσεις για το ζήτημα και με πρωτοβουλία τους το Ελβετικό υπουργείο Οικονομικών τροφοδότησε το Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων με τη σχετική διάψευση που ανέφερε τα εξής: 

«Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας επιβεβαιώνει ότι οι Ελβετικές αρχές εξακολουθούν να θέλουν να συνομολογήσουν μια φορολογική συνθήκη με την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.»

AMΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το πόθεν έσχες του Φιλιππίδη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το πόθεν έσχες του Φιλιππίδη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ